hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Meclis Tarım Komisyonu Başkanı: Hal yasası ile denetimler artacak

    Gıdadaki fahiş fiyatlarının önlenmesi için çalışmaların gündeme gelmesi ile birlikte, 2018'den beri çok konuşulan hal yasası tekrar masada. Peki hal yasasında son durum ne? Düzenleme yasalaşırsa ne olur? Meclis Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç, hal yasasıyla nelerin değişeceğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2018'DEN BERİ GÜNDEMDEKİ YASA FAHİŞ FİYATA ÇÖZÜM MÜ?

    Fahiş fiyat artışları, stokçuluk, tarladan markete katbekat artmış etiketlerin önlenmesi için yasal düzenleme gündemde. Meclis Tarım Komisyonu Başkanı Yunus Kılıç da 2018 yılından beri konuşulan hal yasasına işaret etti. "Hal yasası ile birlikte bütün ürünün rekabet ortamında fiyatının şekillenebileceği şekilde kurgulamak halleri. Kooperatiflere büyük alanlar kuracağız ki üyelerinin haklarını korurken, fiyatları belirleyici olsunlar" dedi.

    2018'de soğan stoku tartışmaları ile gündeme gelen hal yasasının ne zaman çıkacağı merak ediliyor. Ama Yunus Kılıç'a göre de yaşanan bu süreçten çıkışın anahtarı da yine hal yasası. Kılıç, "Üretildiği yerden marketlere kadar hangi süreçten geçtiğini, kimlerin nasıl müdahil olduğunu, fiyatların nasıl değiştiğini, kimin haklı kimin haksız kazanç elde ettiğini kontrol altına alabilmek, vergilendirmek ve ne ürettiğimizi biliyor hale gelmek, hal yasasıyla mümkün" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KILIÇ: ÜRÜNÜ 2 LİRAYA ALIP 10 LİRAYA SATIYORLAR

    Peki, tarladan markete fahiş artış nasıl gerçekleşiyor? Kılıç, "Düşünün şuanda hallere giren 60 milyon tonun sadece 15-20 milyon tonu. 3'te, 4'te 1'i anca hale giriyor. Hale giren ürün az olunca diğeri ne oluyor, üreticiden alabilme hakkına sahip zincirler alıyor ve fiyatı onlar oluşturuyor. Onlar da yüksek fiyatla malı almak zorunda kalıyor. Bekledikleri kadar mal yok. Ürünü 2 liraya almışlar ama gelmediği için ürüne 10 liradan işlem yapılıyor. Zaptı rap altına alınması lazım" ifadelerini kullandı.

    "ÜRÜNDEKİ KÜNYE İLE FİYATLANDIRMA İZLENECEK"

    Kılıç, hal yasası ile dijital fiyat takip sistemini kurulacağına işaret etti. Ürünlerde yer alacak künye ile fiyatlandırmayı tüketici de görebileceğini söyledi ve denetime dikkat çekti.

    YASA İLE HALLERİN ALTYAPISI YENİLENECEK

    Düzenleme ile hallerin modernizasyonu yapılacak ve alt yapısı yenilenecek. Rekabet ortamının oluşması için hallerde kooperatif ve birliklere özel alanlar açılacak. Ürünlerin tamamının hale girmesi sağlanacak. Hal yasasının bu yasama yılı içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow