3 sektöre yeni düzenleme geliyor
Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Ekonomi maceraya girecek alan değildir" dedi. Dünya ekonomisindeki risklerin farkında olduklarını belirten Ağbal, mali disiplin ve reform vurgusu yaptı. "Faizde politikalar ekonomik gerçeklerle uyumlu olmalı" diyen Maliye Bakanı, vergi düzenlemelerinin de 2 hafta içinde açıklanacağını söyledi.
Ağbal, MASAK-Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada ve ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken yaptığı açıklamada, "Bankacılık sistemine ilişkin Türkiye Bankalar Birliği'nin de ifade ettiği bazı belirsiz alanlar vardı...Onları düzenliyoruz" dedi ve ekledi:
"Finans sektöründe bankalar, katılım bankaları, finans kuruluşları var. Değişik kanunlarda değişik uygulamalar var. Damga vergisi olabilir, BSMV olabilir. Biz istedik ki, bütün sektörün bu vergi kanunları karşısındaki durumları aynı duruma gelsin. Farklılıklarını gideriyoruz. Piyasadaki aktörler aynı vergi düzenlemeleri karşısında rekabet yapsınlar."
Ağbal, damga vergisi ile ilgili yaygın şikayetler olduğunu belirterek, damga vergisi yükümlülüklerinin özellikle sözleşmeler bağlamında nasıl azaltılabileceğinin çalışmasını yaptıklarını kaydetti.
Turizm sektörü istihdam destek paketi açıklandı
Bu çalışmaları yatırım ortamı iyileştirme koordinasyon kurulunda konuşacaklarını belirten Ağbal, yeni düzenlemeleri bir-iki hafta içinde açıklayacaklarını ifade etti.
TBB, finansal araçların vergilendirilmesine ilişkin düzenlemeler istediğini her fırsatta dile getirirken, bu kapsamda aracılık yüklerinin azaltılmasını, finansal araçların vergilendirilmesinde devam eden "gri alanların" tamamen kaldırılmasını, aracılık maliyetlerini yükselten kamu kaynaklı yüklerin azaltılmasını talep ediyordu.
Ağbal, finans sektöründe verginin rekabete karşı eşit mesafede olmasını istediklerini belirterek, "Finans sisteminde verginin öngörülebilir olmasını istiyoruz. Bazı vergi kanunlarındaki düzenlemeler belirsizlikler içeriyor ve bu da yatırım kararlarının ertelenmesine neden oluyor" dedi.
Bankacılık ve maliye ekonominin en güçlü yanları
Ağbal konuşmasında ekonominin güçlü yanlarından birinin güçlü bankacılık sistemi diğerinin de güçlü maliye politikası olduğunu belirterek, para ve maliye politikasında ihtiyatlı duruşa devam edeceklerinin altını çizdi.
"Ekonomi hiçbir şekilde maceraya girilecek alan değildir" diyen Ağbal, mali disiplinin ekonomiye önemli katkı veren bir çıpa olduğunu ve buna mutlaka sahip çıkılması gerektiğini kaydetti.
Yapısal reform gündemine devam edilmesi gerektiğini, bütçe hedeflerine ulaşmak için de her türlü tedbiri alacaklarını söyleyen Ağbal, "Türkiye ekonomisinde ihtiyatlı duruş sergilemeye devam etmemiz lazım. Ekonominin bu yıl 2015'ten iyi olmasını, enflasyonun daha düşük olmasını bekliyoruz. Buna rağmen risklerin de farkındayız" diye konuştu.
Reform programında özellikle işgücü piyasasının rasyonelleşmesi ve katılıkların giderilmesi konularının önemli olduğunu ifade eden Ağbal, mevcut kıdem tazminatı sisteminin rasyonel olmayan unsurlar içerdiğini, bunu değiştirmek istediklerini belirtti.
Ağbal, gelir vergisi reformunun da şu anda alt komisyonda olduğunu belirterek, en kısa zamanda geçirmek istediklerini kaydetti.
Ağbal ayrıca, döviz kurunda istikrarın önemli olduğunu belirterek, faiz seviyesinin ekonominin kısa ve orta vadeli görünümünü etkilediğini ve buradaki politikaların ekonomik gerçeklerle uyumlu olması gerektiğini kaydetti.