EYT'nin kapısını açacak detaylar...
EYT'de 'yaş şartının olup olmayacağı' henüz net değil. Ancak prim şartı kesin. O da 5 bin gün. EYT düzenlemesiyle emekli olmayı bekleyen ancak primi yetmeyenler, eksik sürelerini tamamlama telaşında. Bu anlamda herkes için farklı alternatifler var. İşte fırsat kapısını açacak o detaylar...
Yaş, sigortalılık yılı ve prim gün sayısı. Normal şartlarda emeklilikte aranan üç şart. Ancak Meclis'e gelmesi beklenen EYT düzenlemesinde bu şartların değişmesi gündemde. En önemli soruysa emeklilikte yaşa takılanlar, yeni bir yaş sınırına takılacak mı sorusu. Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, merak edilenleri CNN TÜRK'e yanıtladı:
8 Eylül 99 öncesinde yasa nasıldı?
- Erkekte 25 yıllık süre, kadında 20 yıllık süreyi tamamlıyorsak ve de 5000 günümüz varsa emeklilikleri hak edebiliyorlardı.
Çıkacak olan yasa kapsamında ilk etapta yaklaşık 2 milyon kişinin emekli olacağı öngörülüyor.
Çıkacak olan yasada ilk etapta 1.5 ila 2 milyon kişi EYT kapsamında yılbaşında emekli olması bekleniyor. Bunda da 48 yaş kadın, erkeklerde de 50 yaş konuşuluyor. Yine taslak bu ay sonuna kadar Meclis'e geldiği takdirde yaşın olup olmayacağıyla ilgili tam bir cevap vereceğiz.
Askerlik veya doğum yapmış olanlar prim borçlarını nasıl kapatacak?
Borçlanmalarla ilgili şuan alternatifler mevcut. Alternatiflerden bir tanesi askerlik borçlanması. Diğeri ise doğum borçlanması. Askerlik borçlanmasında silah altında kaldığınız gün kadar borçlanıp giriş tarihinizi geriye doğru çekebiliyorsunuz. Doğum borçlanmasında da ilk önce sigortalı olup sonrasında doğumunuz mevcutsa her çocuk için 720 gün, üç çocuğa kadar da 2160 gün prim günü kazanma avantajınız var.
Peki, burada maliyet ne olacak?
2022 tarihinde günlük ücret yani asgari brüt ücreti günlük ücret değerinde yüzde 32'sini kullanır. Burada da 69 lira ile 7,5 katına kadar 517 lira 50 kuruşluk bir kısım ödendiği takdirde borçlandığınız günleri kazanabiliyorsunuz.
Yıpranma payının ne olacağı da merak konusu.
2002 tarihine kadar bazı 45 tane iş kolunda çalışılan bazı sektörler var. Bu sektörlerde 360 güne karşılık olarak 4 ile 1 oranında yıpranma payı eklenip gününüze de eklenebiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?