hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fırıncılar birleşmek istiyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Ekmek de zam konusunda bakanlıkla fırıncılar anlaşamıyor, polemik sürüyor. Ama taraflar sektörün diğer sorunlarında uzlaşmaya yakın. Bulunan formüller ise, küçük fırınların birleşmesi ve 15 bin kişiye bir fırın düşmesi ile ruhsatlandırmanın sınırlandırılması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zammın nedeni ne?

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bir süre önce ekmek fiyatlarını zamlanmasına tepki göstererek, "Ekmek fiyatları yüzde 33 gibi bir artış gösterdi şu son 20 gün bir ay içinde. Şimdi de bu fiyat artışı bu oranda gerçekleşti diye baktığımız zaman bunu doğrulayacak bir verinin olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum. Buradan bütün üreticilere, ekmek üreten bütün fırıncılara, sivil toplum örgütlerine sesleniyorum, çıkın söyleyin. Buğday fiyatında geçen yıl ile bu yıl arasında nasıl bir artış oldu ki ekmeğe, halkın temel zaruri ihtiyacına yüzde 33 artış yaptınız. Nedir, bir veriniz var mı elinizde?" diye açıklama yapmıştı.

    Bakan Çelik'in bu açıklamalarıyla ilgili olarak Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Bölge Başkanı Selim Açık, maliyetlerin arttığını belirterek, şunları söyledi:

    "Ülkemiz genelinde maliyetler değişken olmakla birlikte işletmenin kiralık olması ulaşımın zor ve güçlükle yapılması firmanın alım gücüyle nakit ve vadeli ürün temini yapması yöresel ekmek yapımı ile endüstriyel ekmek yapımı arasındaki işçilik maliyeti gibi etkenler ekmek maliyetlerinin değişkenliğini sağlamaktadır.

    En önemli maliyet ise fazlasıyla fırın işletmesi olması bayi iskontolarının yüksekliği. Yurt genelinde ekmek maliyetleri 50 kuruş ila 80 kuruş arasında değişkenlik göstermektedir. Fakat ekmek maliyetinin ana giderlerinden olan un fiyatlarının 55 TL iken 6 ay gibi kısa zamanda 65 TL olması, maya fiyatları 2 ay öncesine kadar 35 TL iken bugün 45 TL olması işçiliğe yapılan yüzde 30'luk zam ekmek girdilerinin artmasına sebep olmuştur.

    Ekmek maliyeti ana başlıkta tartışılması konusu olur iken gözden kaçırılan asıl maliyeti direk ilgilendiren sektörel sıkıntılar ele alınmalıdır. Ekmek fırınlarının çokluğu ana kalemdeki girdilerin sürekli artması kalifiye eleman yetersizliği sürekli rekabet ve raiş fiyatlarda satışların sıklığı vadeli ham madde temininin kolay sağlanabilmesi gibi maliyetleri direk ilgilendiren konular ele alınmalıdır ve çözümler üretilmelidir."

    Bakanlığımızı ve halkımızı tabii ki yüksek fiyatta satılan her ürün ve gıda maddesi ilgilendirmektedir. Ancak bu yüksek fiyata neden olan etkenlerin gözden geçirilip eşit şartlarda üretim kapasite düzenlemesi hammadde tedarikçilerinin yapılan tekelleşmeler ele alınmalıdır. Sektörümüzde babadan oğula devam eden 50'nci yılını doldurmuş işletmeler hala ayakta durma zorluğu içerisinde savaş vermekte olup sektörel anlamda günümüzden yarım asır öncesi bile işveren fırıncı meslektaşlarımızın bugün kendi ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadırlar.

    50 yıl önce işveren olup 10-20 personel istihdam eden işletmeler günümüzde holdingleşmiş işletmeler olur iken fırıncı camiasında bu örneğe hiç rastlamanız mümkün değildir. Fırıncılar bu kadar çok para kazanıyorda para nerede diye sormazlar mı? Halkın daha kaliteli daha ucuza ekmek temini, sektörün gelişimi için bugünlerde gündeme bomba gibi düşen maliyet konusu aslında sektörün düzelmesinde bir milat olabilir. Hem halkın menfaatine hem de sektörün menfaatine çevirmek, sektör temsilcilerinin ana konusu olmalıdır. Bu yönde neler yapılabilir sektörümüz daha iyi yerlere nasıl getirilebilir diye çalışmalar yapılmalıdır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow