Dolar ve euro'da dalgalanma sürer mi?
Sabah saatlerinde döviz cephesinde hızlı hareketler yaşandı. Dolar ve euro tarihi rekor seviyelerinden döndü. Peki bu sert hareketlerin sebebi neydi? Kur üzerinde siyasi bir baskı olduğuna dikkat çeken Ekonomist Cüneyt Paksoy Amerika ile olan iletişimin normalleşmesi halinde doların "nasıl hızla çıkıyorsa aynı hızla da geri inme potansiyeli" taşıdığını söyledi.
Kurdaki hareketliliğin siyasi boyutta çözüleceğine dikkat çeken Ekonomist Cüneyt Paksoy, kurun 4,5 - 5,5 bandına dönmesinin beklendiğini ifade etti. CNN TÜRK'ün sorularını yanıtlayan Paksoy şunları söyledi:
"Çekirdek depresyona iyi geliyor"
İşte Türkiye'nin en karanlık noktası
"Tamamiyle spekülatif bir hareket, yani kur üzerinde bir baskı var ve bu yurt dışı kaynaklı, sebebi de siyasi. Yani Amerika ile olan iletişimdeki şu an yaşanan sorunlar direkt kura yansıyor ama iktisadi parametrelerle, ekonomik parametrelerle yansımıyor. Spekülatif bir atak olarak yaşanıyor şu an kur üzerindeki baskı. Bu işin normalleşmesinin önemli bir yolu hatta belki de tek yolu Amerika ile olan iletişimin normalleşmesi. Bu normalleştiği an fiyat nasıl hızla çıkıyorsa aynı hızla da geri inme potansiyeli taşıyor.
Görülen seviyeden daha önemlisi orada ne kadar kaldığı
Yani kurdaki bu yukarı hareket kalıcı olmayacaktır, biz iletişim problemini çözdüğümüz andan itibaren. Ama o iletişim problemi çözülene kadar bu baskı devam edebilir hatta daha yukarı seviyeleri de görme ihtimalimiz maalesef var, buna da hazırlıklı olmak lazım. Ama görülen seviyeden ziyade oradaki kalış süresi önemlidir hasar tespiti için. Biz kısa sürede bu işi çözen belli bir bant içine dönersek ki bizim beklediğimiz bant en azından 4 buçuk, 5 buçuk bantı. Hem ihracatımıza bir fayda sağlar, kur normalleşmiş olur belli bir denge içerisinde hem de sürdürülebilir hale gelir.
Merkez Bankası faiz arttırmalı mı?
Burada Merkez Bankası'nın da aktivitesi önemli. Merkez Bankası için faiz arttırmalı deniyor. Şu an Merkez Bankası'nın herhangi bir müdahalesini gerektiren bir durum yok demiyorum fakat müdahalesi yeterli olmayabilir. Çünkü işin problemini çözecek Merkez Bankası'nın politikası değil. İş siyasi boyutta çözülecek. O boyut çözülmeden Merkez Bankası'nın yapacağı her atak belirli bir süre etkili olur. Ondan sonra piyasa yine gözünü siyasi tarafa çeker."