hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Büyüme tahminleri aştı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye ekonomisi küresel büyüme endişeleri, jeopolitik riskler, güvenlik endişelerine rağmen beklentilerin üzerinde büyüdü. 26 çeyrektir kesintisiz büyüme sürdü. Asgari ücret artışı, emeklililer, Suriyeli mültecilerin etkisi ile tüketim arttı. Biz harcadık, kamu harcadı, büyüme yüzde 4.8'e çıktı. Ancak net ihracatın büyümeye katkısı negatif, yatırımlar da durmuş görünüyor.

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gayri safi yurtiçi hasılada (GSYH) 2016 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gerçekleşen yüzde 4.8 artış, yüzde 4.5 olan piyasa beklentilerinin de üzerinde gerçekleşti.

    Verinin ayrıntılarına bakıldığında iç talep ilk çeyrekte gerçekleşen yüzde 4.8 seviyesindeki büyümeyi yaklaşık 6 puan yukarı çekerken, net ihracat ise 1.5 puan aşağı çekti. Stok değişiminin katkısı ise 0.4 puan yukarı yönlü oldu.

    Maliye Bakanı Naci Ağbal veri sonrası yaptığı yazılı açıklamada, ekonominin son dönemde yakaladığı güçlü momentumu devam ettirdiğini, önümüzdeki dönemde de bu performansı geliştirecek ve yatırımları destekleyecek gerekli düzenlemeleri hayata geçireceklerini söyledi.
    Sürpriz büyümeye ilk yorum Maliye Bakanı'ndan
    TÜİK verilerinden ekonomistlerin yaptığı hesaplamalara göre iç tüketimi oluşturan özel tüketim büyümeyi yaklaşık yüzde 4.8, kamu tüketimi ise yüzde 1.2 yukarı çekti.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, iç talebin geçen yılın son çeyreğinden daha yüksek geldiğini, dış talebin ise pozitiften negatife döndüğünü belirterek, "Reel ücret artışlarının ekonomiyi destekleyen faktör olmaya devam ettiğini görüyoruz. Temel hikaye aynı: Hanehalkı tüketimi sayesinde büyüyoruz. Yatırım tarafı ise yine negatif... Bu verinin ardından piyasada ortalama yüzde 3.5 olan 2016 yıllık GSYH artış beklentilerinin yüzde 4'lere revize edilmesi olası."

    Verilerin ayrıntılarına bakıldığında özel sektör yatırımlarının büyümeye katkısı yüzde 0.1 puan negatif yönde olurken kamu yatırımları da bu dönemde büyümeye katkı yapmadı.

    Ekonomi Bakanı Zeybekci bu hafta Reuters ile yaptığı söyleşide Reuters anketinde 2016'da büyüme beklentisinin yüzde 3.6 seviyesinde bulunduğunun hatırlatılması üzerine, "Büyüme 2016'da bunun üzerinde olacak" demiş ve şöyle devam etmişti:

    "Hükümet değişikliği, terör gibi etkilerden dolayı belki birkaç ay daha piyasalar tedirginlik yaşayabilir ama en fazla iki ay sürer. Tüketimi, yatırımı çok erteledik... Bazı alanlardaki sıkıntılarda bir-iki ay içinde güzel sonuçlar almaya başladığımızda Türkiye yeniden güçlü büyümeyi sağlayacaktır. 2016 büyüme tahminini revize etmeyi gerektiren bir durum yok. Yüzde 4.5 ulaşılamaz değil, ilk çeyrek verileri ortaya çıkınca farklı şeyler konuşmaya başlayacağız."

    Gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) iç talebin katkısı ile 2016 yılının ilk çeyreğinde medyan bazında yüzde 4.5 büyümesi beklenirken, başta turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıların belirginleşmesi olmak üzere risklerin etkisiyle 2016 yılının tamamında ise yüzde 3.6 büyüme öngörülüyordu.

    Ekonomistler siyasi riskler, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının sermaye girişlerini yavaşlatması, petrol fiyatlarındaki yükselişin sürmesi ve turizm sektöründe yaşanan sıkıntıların yılın kalanında büyüme üzerinde risk unsuru olabileceğini belirtiyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow