hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor

    Toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos itibari ile başlıyor. Memurların 2024 ve 2025 yılı için talebi ne? En düşük memur maaşı ne olacak? CNN TÜRK Muhabiri Hasret Kaya, ayrıntıları SGK Uzmanı Özgür Kaya'ya sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 4 milyon memur, 2 buçuk milyon memur emeklisinin gözü 1 Ağustos'ta. Çünkü 2024 ve 2025 yıllarına ait mali ve sosyal hakları belirlenecek. Gözler yapılacak görüşmelerde olacak.

    SGK Uzmanı Özgür Kaya konuyla ilgili, “Şu an içerisinde bulunduğumuz dönem için memurlarımıza ne yapılmıştı? Yüzde 19,76’lık zam yapılmıştı” ifadelerini kullanırken yapılan bu zam ile en düşük memur maaşı 22 bin lira oldu. Peki önümüzdeki süreçte memur ve memur emeklilerini ne bekliyor? Toplu sözleşme görüşmeleri 1 ay sürecek. Memur ve memur emeklisinin taleplerini ise Memur-Sen masada dile getirecek. O talepler kabul edilirse en düşük memur maaşı 30 bin lira olacak.

    Toplu sözleşme görüşmeleri başlıyor

    Her iki yılda bir yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde talepler dile getirilecek. Pazarlık yapılacak. Peki talepler ne?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özgür Kaya bu soruya, “Sendikaların ya da beklenti içinde olanların birinci 3 aylık dönem için yani ilk ocak, şubat, mart dönemi için 2. üç aylık yüzde 10, yani 6 ay için yüzde 20, ikinci dönem içinse yüzde 25'e denk geliyor. Yani yüzde 45 zam talebi söz konusu 2024 için. Aynı zamanda yüzde 15 de refah payı talebi söz konusu. Bir de Cumhurbaşkanı kira yardımından söz etmişti. Her yıla bir kira yardımı talebi beklentisi var” şeklinde yanıt verdi.

    Öte yandan memurların 2025 yılı için beklentileri de masada olacak. Kaya bu konuda da “Birinci 6 aylık için yüzde 10. İkinci 6 aylık için yüzde 25'lik talepleri söz konusu memur ve memur emeklilerimizin. Şu anki mevcut ücretler içerisinden örneğin 22 bin lira civarında en düşük memur maaşı yüzde 45'i aldığını varsayalım, 2024 yılı 2 aylık döneminde 31 bin 900'e yükselmiş olacak” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow