Son dakika haberi! Mart ayı enflasyonu belli oldu
Son dakika açıklamasına göre, TÜİK Mart ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi artışını aylık yüzde 2,29; yıllık yüzde 50,51 olarak açıkladı. Bakan Nebati, "Ekonomimiz, dinamik yapısını, üretim artışlarını ve büyüme trendini enflasyonla mücadeleye kurban etmemiştir" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklamasına göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 50,51, aylık yüzde 2,29 oldu.
TÜFE'deki değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,29, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,52, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,51 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 70,20 olarak gerçekleşti.
SÜRPRİZ VERİLER
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 70,73 ile lokanta ve oteller oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,92 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 6,30 ile eğitim oldu.
2023 yılı Mart ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey), 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 8 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 111 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,19, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 12,27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 52,11 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 63,72 olarak gerçekleşti.
CNN Türk canlı yayınına katılarak açıklanan enflasyon verisini değerlendiren Filiz Eryılmaz, enflasyonun veri öncesi anketlere göre hem aylık bazda hem yıllık bazda bir miktar altında geldiğini vurgulayarak gıda fiyatlarında ocak ve şubat aylarına göre gerilemenin bu düşüşe sebep olduğunu söyledi. Eryılmaz, "Gıda ve içecekte Ocak ve Şubatta 15'lik bir artış vardı. Bu ay geçen ayki artışın yarısı geldi." gıda fiyatlarındaki artışın az gelmesi sürpriz oldu" dedi. Eryılmaz, kiralardaki aylık artışın zayıf olarak seyrettiğine dikkat çekti ve konut kaleminin de beklentilerin altında geldiğini belirtti.
NEBATİ'DEN DEĞERLENDİRME
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin enflasyonda düşüş yakalamasına rağmen, yatırımda, istihdamda ve üretimde kayıplar yaşamadığını aksine, bu süreçte Cumhuriyet tarihinin istihdam ve ihracat rekorlarının eş zamanlı olarak kırıldığını söyledi.
Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulunan Bakan Nebati: "Ekonomimiz, dinamik yapısını, üretim artışlarını ve büyüme trendini enflasyonla mücadeleye kurban etmemiştir." dedi.
Nebati, değerlendirmesinde şunları söyledi:
"2022 yılını, üst üste gelen ve çok boyutlu küresel krizlerin gölgesinde, maalesef yüksek enflasyon baskısıyla geçirdik. Yüksek enflasyonun yol açtığı negatif etkilerin elbette farkındayız. Bu sebeple enflasyonla mücadelemizden hiçbir şekilde taviz vermiyoruz.
Biz bir sorunu çözerken farklı sorunlara yol açmadan ilerlemeye özen gösteriyor, “enflasyon düşsün de işsizlik artarsa artsın, yatırım ve üretim gücümüz zayıflasa da olur” gibi bir kolaycılığa düşmeden, bütüncül ve vatandaşımızın menfaatine odaklı bir süreç yönetiyoruz.
Nitekim, küresel ekonomide birçok olumsuzluğun yaşandığı 2022 yılı Ekim ayında yüzde 85’lere kadar yükselen enflasyon, attığımız isabetli adımların etkisiyle düşüşe geçmiş, Mart 2023 itibarıyla yüzde 50,5 seviyesine kadar gerilemiştir.
Ancak asıl önemlisi, Türkiye, enflasyonda bu düşüşü kaydederken, yatırımda, istihdamda ve üretimde kayıplar yaşamamış, tam aksine, bu süreçte Cumhuriyet tarihimizin istihdam ve ihracat rekorları eş zamanlı olarak kırılmıştır. Ekonomimiz, dinamik yapısını, üretim artışlarını ve büyüme trendini enflasyonla mücadeleye kurban etmemiştir.
Bizler, asla kolaycılığa kaçmadan yüzeysel çözüm önerilerine kulak asmıyor, ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini bütüncül bir anlayışla gözeterek ilerliyoruz. Üretim ve istihdam kaybına yol açmaksızın kararlılıkla adımlarımızı atmaya devam edecek, enflasyonu tedrici ve kalıcı bir şekilde indireceğiz."
GÖZLER MAAŞLARA YAPILACAK ZAMDA
Öte yandan Memur ve emekliye yıl ortasında yapılacak ara zam ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen haftaki "Temmuz'da asgari ücrete zam var" duyurusunun ardından verinin önemi artmıştı. Geçen yıl Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmıştı.
Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 ayda bir zam alıyor. Emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyona göre belirleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ASGARİ ÜCRET 2025 ZAM TAHMİNLERİ | Net - brüt 2025'te asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? 7 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR!
MİLLİ PİYANGO YILBAŞI 2025 BİLET FİYATLARI | Çeyrek, yarım, tam Milli Piyango yılbaşı biletleri ne kadar? 600 MİLYON TL 'REKOR' İKRAMİYE!
Yeni Yılla Birlikte Site Aidatları Zammı Da Kapıda!
Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Ne Olacak?
2025 yılında dolar kaç para olacak? Yabancı bankalar tahminini açıkladı...