hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolarda düşüş, altında ise yükseliş devam edecek mi?

    Piyasalar yeni haftaya nasıl başladı? Detayları, CNN TÜRK muhabiri Burçak Bozkuş, İstanbul Kuyumcukent'te konuğu Rıza Gökay Tuğsavrol ile aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rıza Gökay Tuğsavrol'un açıklamaları şöyle:

    Amerika ve genel itibariyle tüm piyasalara baktığımız zaman ufak da olsa bir anlamda da olsa bahar gelmiş gibi gözükmekte. Geçtiğimiz hafta enflasyon beklentisi 8.1, 8 gelmesi beklenirken 7.7 gibi düşük bir miktar açıklandı. Bu da piyasalar anlamında pozitif karşılandı. Bunun akabinde gram-TL 1020'den fiyatlanırken, 1050 fiyatına kadar kapanışını gerçekleştirdi geçtiğimiz hafta boyunca.

    Onun yanı sıra dolar endeksinde ciddi bir düşüş geçekleşti. Dolar endeksi 114 tarihi zirvesinden 106 seviyesine kadar geriledi. Aslında dolar küresel piyasada değerini yitirdi. Fakat bizim piyasalarımıza baktığımızda dolar dar bir bant üzerinde hareket etmeye devam ediyor. 18.56 ila 18.66 arasında dar bir bant üzerinde sürekli gidip gelmekte.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Euro da burada ciddi bir tepki yükselişi gerçekleştirdi. Dolar küresel piyasada düşmesiyle beraber euro'da tepki yükselişi oldu ve euro şu anki tüm yıllar bazına baktığımız zaman TL bazındaki rekor seviyesine ulaşmış vaziyette. 19.30 fiyatına kadar serbest piyasada fiyatlanmaya başlandı. Şu an itibariyle 19.20'den tekrardan devam ediyor. Muhtemel olarak bu yükselişini devam ettirecek. Çünkü euro bölgesinde faiz artışı devam edecektir. Euro'daki bu tepki yükselişi bu hafta ve önümüzdeki hafta itibariyle bir miktar olsun devam edeceğini düşünüyorum.

    Bunun yanı sıra bu çarşamba Fed tarafından gelecek önemli bir veri var. Parkende satışların miktarıyla alakalı bir veri açıklanacak. Bu veriye istinaden artık 4 kere faiz artışı yapan Fed'in 75 puanlık aralık ayındaki faiz beklentisi 50 baz puanlık yapılacağı düşünülüyor. Eğer ki orada da rakamların olumlu gelmesi durumunda ben bir miktar olumlu gelmesini bekliyorum. Ekonomistlerin genel düşüncesi de bu yönde. Muhtemel 75 baz puanlık artışını kesip, 75 baz puanlık faiz artışı yerine 50 baz puanlık faiz artışı gerçekleşecek. Bu da piyasalar için ne demek oluyor? Dolar hafif hafif yeniden düşümler verebileceğini, küresel piyasalarda tam gaz düşüşüne devam edebileceğini, altının ilerleyen dönemlerde bize gerçek reellerin gelebileceğini, değerli madenlerde ve karışık paralarda reellerin bize gelebileceğini göstermekte.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow