MB'den zorunlu karşılık kararı
Merkez Bankası son dönemde tüketici kredilerindeki belirgin artışının ardından yeni bir adım attı. Bankaların Merkez Bankasında tutması gereken para miktarı olan zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti.
Merkez Bankası, bankaların Merkez Bankasında tutmaları gereken para miktarı olan zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti.
Yeni adım ile kredi arzı tüketimden ziyade daha çok sürdürülebilir büyümeyi destekleyici verimli ve üretim odaklı sektörlere yönlendirilecek. O sektörlerin başında tarım, ormancılık, madencilik, tas ocakçılığı, elektrik, gaz buhar ve iklimlendirme dağıtımı. Ayrıca ulaştırma ve depolama konaklama ve yiyecek hizmetleri ile bilgi ve iletişim var.
Bu çerçevede, bankaların yıllık reel kredi büyüme oranları dikkate alınacak. Zorunlu karşılık teşviklerinden yararlanma buna göre şekillenecek .
Yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15'in üzerinde olan bankalar için, selektif sektörlere kullandırılan 2 yıldan uzun vadeli krediler ve 5 yıl ile daha uzun vadeli konut kredilerine bakılacak. Uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15’in altında olması durumunda zorunlu karşılık teşviklerinden yararlanılabilecek.
Yüzde 15’in altında olan bankalar için ise 5 yıl ve daha uzun vadeli konut kredileri dışında kalan bireysel kredilere bakılacak. 9 Mart 2020 tarihinden itibaren kullandırılan Türk lirası kredilerin tamamı büyüme oranı formülünün pay kısmından düşülerek hesaplanan uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 5’in üzerinde olursa zorunlu karşılık teşviklerinden yararlanılabilecek.
Merkez Bankasının bu bu adımın cari işlemler dengesinin olumlu etkilenmesine ve finansal istikrarın desteklenmesine katkı sağlayacağı değerlendiriyor.
Bu değişiklikler 20 Mart 2020 tarihinde başlayacak olan 6 Mart 2020 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yıl sonu sıfır otomobil kampanyaları: 2024 modeller için büyük fırsatlar başladı! İşte marka marka 2024 sıfır otomobil kampanyaları
Ağzımızın tadını kaçıracak haber! Bakanlık taklit ve tağşiş listesini güncelledi…
MEVDUAT FAİZİ | Bankalar rakamları güncelledi... Mevduat faizine kasım ayarı! İşte 500 bin liranın 32 günlük getirisi...
EYT’yi kaçıranlar için yeni fırsat dönemi mi? Uzman isim kademeli emeklilik için tarih verdi…
Bitcoin'den rekor üstüne rekor! 100 bin dolar sınırına yaklaştı...