hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karadeniz'de doğalgazdan sonra petrol müjdesi

    Gabar'daki petrolün ardından bir müjde de Rize'nin Çayeli ilçesinden geldi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, deniz üzerindeki maddeden alınan numunenin petrol olduğunu raporladı. Petrol nasıl çıkarılacak, ekonomiye katkısı ne olacak? CNN TÜRK Yurt Haberler Editörü Gaye Akverdi, Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Nafiz Maden’e sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gabar'daki keşfin ardından Rize'den de petrol müjdesi geldi. Rize'nin Çayeli ilçesi açıklarında çalışma yapan bilim insanları denize açıldı. Doğu Karadeniz’de petrol rezervinin olup olmadığına dair numune aldı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, deniz üzerindeki maddeden alınan numunenin petrol olduğunu raporladı.

    Gümüşhane Üniversitesi Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Nafiz Maden konuyla ilgili, “Yurt dışından bağımlılıktan kurtulabilir noktaya gelebiliriz şu anda o seviyede değiliz ama şu anda güçlü kartlarımız var. Geçtiğimiz eylül ayı içerisinde 2 defa gittik ve oradan numuneler aldık. Kendimiz cam kavanozun içine yine bardağı andıran bir numune kabıyla örnekleri aldık bunları da Türkiye Petrolleri’ne gönderdik. Şu an bir belge var değil mi elinizde, tescillenmişti rapor. Tabi ki Türkiye Petrolleri’nden ARGE biriminden bir belgemiz var” ifadelerini kullandı.

    Karadenizde doğalgazdan sonra petrol müjdesi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gaye Akverdi: Rezerv bundan sonra nasıl çıkacak süreç nasıl işleyecek tam olarak?

    Nafiz Maden: Denizin içerisinde bir sismik kaynak oluşturuluyor onun yer altındaki tabakasının yansımaları kayıt altına alınıyor. Bu belirlendikten sonra Fatih sondaj gemisinin, Kanuni sondaj gemisinin sondaj çalışması bekleniyor sonra halkın hizmetine sunulmak için platform kuruluyor.

    Karadenizde doğalgazdan sonra petrol müjdesi

    Gaye Akverdi: Bu çıkarılacak rezervin ekonomiye katkısı ne olur?

    Nafiz Maden: Rezervuarın büyüklüğü yapılacak olan sismik araştırmalardan sonra ortaya çıkacak. Uydulardan ve jeofizik verilerden yapılan hesaplamalar sonucunda günde bir ton burada sızıntı var. Diğer doğalgaz ihraç eden ülkelerle pazarlık şansımız artabilir ve bunları da kendi çıkaracağımız petrol ve doğalgazda halkın hizmetine sunulursa ekonomiye katkısı da büyük olacaktır.

    Öte yandan Maden’e göre Karadeniz'de sadece petrol ve doğalgaz yok. “Bir hocamızın çalışmasına denk geldim hidrojen sülfür var 150 metre aşağıda. Oradan hidrojen elde edersek yenilenebilir enerji kaynağı düşünülebilir. Bu çalışmaların arttırılması gerekiyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow