hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol ve gazda artış kime yarıyor, kimi zorluyor?

    Dünyada enerji krizi var. Üstelik enerji fiyatlarında artış da ülkelerin en büyük sorunlarından. Peki petrol ve gaz fiyatlarının artışı kime yarıyor,, kimin zararına? Uzman isimlere sorduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kara altın yani petrol. Evleri ısıtan enerji kaynağı doğalgaz. Tüm ülkelerin enerji ihtiyacı var ama her ülkede enerji kaynağı yok. Peki petrol ve gazı dünya ekonomisi için kim silah olarak kullanıyor, hangi ülkeler mağdur? Dünyada enerji alanında ağırlığı olan ülkelerin başında Rusya geliyor. Rusya doğalgaz rezervinde en öndeki ülke. Yani enerji piyasalarında yukarı doğru oynama Moskova'nın işine geliyor.

    Rusya toplamda 87 milyar varil petrol rezervi, 1.163 trilyon metreküp doğalgaz ve 157 milyon ton kömür ile enerji kaynakları en zengin ülke. Rusya'nın enerji kaynaklarının değeri 40,7 trilyon dolar. 157 milyar varil petrol, 1.187.3 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ile İran da elinde 35,4 trilyon dolar değerinde enerji kaynağı tutuyor.

    Venezuela da Latin Amerika'nın bu alanda en zengini. Elinde 297.6 milyar varil petrol rezervi, 196.4 trilyon metreküp doğalgaz rezervi var. 34.9 trilyon dolarlık zenginliğine sahip. Ama enerji piyasalarında en etkili ülkelerin başında Suudi Arabistan geliyor. Çünkü Suudi Arabistan 265.9 milyar varil petrol rezervi, 290.8 trilyon metreküp doğalgaz rezervi ile hem büyük enerji kaynağına sahip hem de uluslararası piyasalara bunu sunma konusunda yetkin bir güç durumunda.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son dönemde Rusya ile Suudi Arabistan'ın enerji konusunda üretim konusunda azaltmaya gitmesi konusunda anlaşması, ABD'nin de tepkisini çekmiş durumda.

    Ve Türkiye... Türkiye de büyüyen ekonomisiyle dünyada gelişmekte olan ülkelerden. En önemli ihtiyaçlarından biri ise enerji. Türkiye'nin cari açıkta en büyük paylarından biri enerjide. Yani ülkenin parası enerjiye harcanıyor. Ülke ekonomisinde açık oradan kaynaklanıyor. Yenilenebilir enerji atağı, tüm dünyada etkileyici bir adım olarak görülüyor.

    Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığı yaklaşık yüzde 75. Doğalgazın yüzde 98'i, petrolün ise yüzde 92'si ithal ediliyor. Türkiye'nin enerji faturası her sene daha da artacak. Geçen sene 2021'de Türkiye 50 milyar dolardan fazla para ödemişti enerji ithalatına. Türkiye, Akdeniz ve Karadeniz'deki mücadelesiyle gaz ve petrol ihtiyacını azaltmaya çalışıyor.

    Dünyada petrol ve gaz artık küresel mücadelenin aracı. Hem bir tehdit hem de bir refah unsuru olarak kullanılıyor. Özellikle enerjiyi elinde bulunduran ülkeler bağımsızlık ve egemenlik açısından da şanslı konumda.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow