hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gabar petrolünün ekonomiye katkısı ne olacak?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye, cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfine imza attı. Peki Türkiye'nin Gabar'da bulduğu yeni petrol rezervi ekonomiye nasıl bir katkı sağlayacak? Keşfedilen petrolün kalitesi yüksek mi? İşte detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Yeni bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Cudi, Gabar'da günlük 100 bin varil üretim kapasiteye sahip petrol bulduk.” Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi böyle duyurdu. Gabar'da yeni keşfedilen petrol sahasına Şehit Aybüke Yalçın-1 adı verildi.

    Gabar'daki Şehit Esma Çevik sahasındaki 150 milyon varillik keşif ise, cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci, 2020 yılında tüm dünyada karadaki en büyük 7. petrol keşfi olarak tarihe geçmişti. Yapılan çalışmalar hızlandıktan sonra işte bu yeni keşif açıklandı.

    Türkiye’nin günlük petrol üretimi mevcutta 80 bin varil. 80 bin varil günlük üretimle, ülkenin petrol tüketiminin yüzde 8'inin karşılanabildiği belirtiliyor.

    Gabar petrolünün ekonomiye katkısı ne olacak

    Gabar’daki son petrol keşfiyleyse, açılacak 100 kuyu ile günlük 100 bin varil petrol üretilebilmesi öngörülüyor. Bu keşif tek başına Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak. Çalışmalar tam kapasiteye ulaştığında, keşfin ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 3 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Keşfedilen petrolün kalitesi ise fiyatlandırmada önemli. Petrol kalitesini belirleyen değere api gravite deniliyor. Bu arttıkça petrol fiyatlandırması da artıyor. Genel olarak 26 api üzerindeki her 1 artış için varil başına 0.2 cent fiyat artışı olduğu belirtiliyor. Gabar petrolünün değeri için ise bu rakamın 41 olduğu ifade ediliyor. Dolayısı ile Gabar petrolünün varil başına piyasadaki petrolden 3 dolar daha değerli olabileceği vurgusu yapılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow