hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT'de yaş şartı değişecek mi?

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinde 5 bin gün prim şartının kaldırılmayacağını açıklamıştı. Şimdi akıllardaki tek soru EYT'nin öznesi olan yaş kriteri. Yaş şartı esnetilecek mi yoksa tamamen kaldırılacak mı? Oğuz Şahin ve Arda Sevimli'nin haberi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışma Bakanı EYT'de çerçeveyi çizdi, taşlar yavaş yavaş yerine oturmaya başladı, yıl ve prim şartı değişmeyecek. Tek soru işareti yaş şartında. Uzmanlar bu soruya karşın “Bu yaş şartı tamamen kalkacak mı, esneyecek mi bundan emin değiliz ama beklenti eski koşullara dönmesi” şeklinde cevap veriyor.

    Eğer o beklenti gerçekleşir ve EYT'nin ana dayanağı olan yaş şartı kaldırılırsa, 8 Eylül 1999 öncesi işe giren bir kişi, ne zaman emekli olabilir sorusunu da uzmanlar, “Düzenlemeyle yaş şartı kalksa bile emekli olmak isteyen tüm EYT'lilerin prim ve yıl şartını sağlaması gerekecek” şeklinde cevaplıyor.

    Çalışma Bakanı Bilgin, EYT'lilerin %87'sinin özel sektör çalışanı olduğuna dikkat çekmişti.

    "İŞVEREN FİNSANSMAN KREDİSİ İSTİYOR"

    “Özel sektör kıdem tazminatı sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. İşçi onay vermezse kıdem tazminatı peşin ödenir, kıdem tazminatı kural olarak peşin ödenmek durumunda ancak işçinin rızası varsa bu taksitlendirilebilir” diyen uzmanlar “İşte bu nedenle işverenler, EYT'de kıdem tazminatı sorunu yaşamamak için finansman kredisi istiyor” görüşünü belirtiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow