hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Engelliler nasıl emekli oluyor? Uzman isim anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Engelliler kaç yılda emekli oluyor? Engellilik durumuna göre nasıl değişiklik gösteriyor? CNN TÜRK muhabiri Gökçe Tümer sordu, Ümit Sertabipoğlu görüntüledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Engelliler emekli olmak için yaş sınırı beklemiyor. Sadece engel grubuna göre yıl doldurması gerekiyor. Engellilik derecesi sağlık kurulu tarafından verilen raporla belirleniyor.

    YÜZDE 40-YÜZDE 49 18 YIL, YÜZDE 50 VE ÜZERİ RAPORU OLANLAR 16 YIL ÇALIŞIYOR

    Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Şükrü Boyraz, merak edilenleri CNN TÜRK'e anlattı. Boyraz, "İş yasasına göre özel sektörlerde yüzde 3 çalıştırma zorunluluğu var. Kamu kurum ve kuruluşlarında yüzde 4 çalıştırma zorunluluğu var. Yüzde 40 ile 49 arası çalışma iş kaybı olan engelli, 18 yıl 4680 gün prim günü doldurunca emekli olabiliyor. Yüzde 50 ve 59 arası ve daha fazla engelli olan ise 4320 gün primle 16 yılda emekli oluyor" dedi.

    BAĞ-KURLULAR 20 YIL PRİM ÖDEDİĞİNDE EMEKLİ OLUYOR

    Peki, kendi işinden emekli olan engelliler? Şükrü Boyraz, "Yüzde 40 ve üzeri engelli ise 20 yıl prim ödediği takdirde emekli olabiliyor. Bağ-Kurlular yani kendi işi olanlar" yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir de malulen emekliler var. Bir kişi başına gelen hastalık ya da kaza sonucu çalışma iş gücünün 3'te 2 'sini kaybederse o zaman malulen emekli olabiliyor. Bunun için de 10 yıl sigortalılık 1800 iş günü çalışma gerekiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow