hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emekli maaşlarında son durum! Uzman isim detayları anlattı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    En düşük emekli maaşına ilave zam gelecek mi? Beklenti ve tahminler ne yönde? CNN TÜRK ekibinden Kübra Aydın, Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya ile detayları aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya detayları şu sözlerle aktardı;

    Temmuz ayı bizim için çok önemli bir ay. Hem çalışanlarımız açısından hem emeklilerimiz açısından zam ayı demektir. Geçtiğimiz günlerde hükümet emeklilere, memur emeklilerine özellikle bir zam oranını açıklamıştı. Tabii aktif görevde olan memurlarda bir taban aylık uygulaması söz konusu oldu. En düşük emek memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin liraya çıkartıldı. Fakat aynı zam oranı ya da diğer memurlara yapılan zam oranı emekli memurlara yapılmamıştı. Emekli memurların zam oranı enflasyon rakamı seviyesinde kaldı.

    Bu da yüzde 19 seviyesi anlamına geliyor. İşçi emeklilerinde ise durum biraz daha farklıydı. Hükümet yüzde 25 seviyesinde bir zam gerçekleştirdi uygulaması açıklamıştı. Fakat tabii geçen süre içerisinde birkaç gün içerisinde konu Plan ve Bütçe Komisyonu'na gidip çalışmalarının tamamlanması, Genel Kurula gelmesi safhasında değişik çevrelerden farklı eleştiriler ortaya çıkmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BEKLENTİ NE YÖNDE?

    Esas en önemli nokta da burası. Ben daha önce de henüz hükümet kanadından yüzde 25 açıklama yapılmadan önce emeklilere de yüzde 34 seviyesinde yani asgari ücrete yansıtan yapılan zam oranında bir zammın ortaya çıkacağını ifade etmiştim. Muhtemelen bu rakam 30-34 arasında bir banda oturacak. Yani 25 ile yüzde 19’luk buradaki memura verilen yüzde 19’luk zam oranı yüzde 30-34 arasındaki bir banda oturacak.

    34 OLDUĞUNU VARSAYILIRSA EN DÜŞÜK EMEKLİ MEMUR MAAŞI NE KADAR?

    7 bin 900 bir liraydı. 34 olduğunda 10 bin 587 liraya çıkmış olacak. İşçi emeklilerimizde ise 5 bin 500 lira örneğin bağlanan aylık 5 bin 500 liraysa 7 bin 300 liraya gelecek. Fakat cebine giren emeklinin maaşı 7 bin 500 olacak. Bunun altını çiziyorum. Burası çok önemli.

    Örneğin benim maaşım 8 bin lira bağlanmışsa bana yüzde 34 uygulandığında 10 bin 720 lira emekli maaşı alacağım. 10 bin lira bağlanmışsa da 13 bin 400 liraya yükselmiş olacak. Tabii bu kademe, kademe yukarıya doğru çıkmış olacak. Emekli maaşları da artmış olacak. Bugün akşam saatlerinde tekrar bir gözden geçirme toplantısının akabinde muhtemelen bu kanun teklifi revize edilerek yarın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine gelecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow