hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dünya piyasalarındaki dalgalanma ülkeleri nasıl etkiler?

    Euro ve Dolar paritesinin eşitlenmesi ne anlama geldi? Bu durumun dünya ekonomilerine ilk yansımaları ne oldu? Dünya piyasalarındaki dalgalanmalar Türkiye'yi nasıl etkiledi? Dolar ve Euro yatay seyrini sürdürür mü? Gazeteci Sadi Özdemir, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sadi Özdemir, şunları söyledi:

    20 yıl sonra Dolar ve Euro paritesi eşitlendi. İki tane temel sebebi var. Bir tanesi ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarını daha sert, daha yüksek olması. Avrupa Merkez Bankası'nın yavaş davranması, yani birinin şahin birinin güvercin olması. O yüzden 1 Dolar, 1 Euro'ya yakın seyrediyor. Ama tarihine baktığımızda Euro'nun daha düşük seviyelerde olduğunu görmüştük. Bu 1 Dolar-1 Euro eşittir şeklinde bir eşitleme değil, böyle kalıcı da değil. Değişecek tabii ki. Ne değiştirebilir? Aynı şekilde eğer Avrupa Merkez Bankası da sert faiz artırımlarına giderse bu denklemin değiştiğini göreceğiz.

    Ama burada bir etken de enerji. ABD'nin kendine yeten enerjisi var ama Avrupa'nın durumu savaş nedeniyle enerjide ciddi sıkıntı yaşıyor. Ve o yüzden faiz artıramamasının sebeplerinden biri de o. Yani Avrupa'nın enerjideki fiyat artışı ve enerji sıkıntısı resesyon korkusunu daha da artıyor. Dolayısıyla önümüzdeki günlerde Euro'nun dolar karşısında eğer Avrupa Merkez Bankası başka bir karar almazsa, sert faiz artırmazsa zayıf seyretmesini bekleyebiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun bize etkisi ne olur? Bizim Avrupa Birliği ülkeleriyle yani Euro bölgesi ülkeleriyle özellikle ihracatımız ve turizm ilişkimiz çok büyük. Toplam ihracatımızın yüzde 50'den fazlası Avrupa'ya oluyor. Turizm pazarımızın da Rusya da dahil aslında Euro ile tatillerimizi, otellerimizi satıyoruz. Ama bütün bunları dolar olarak ifade ediyoruz. O yüzden turizm ve ihracatçılarımızda bir miktar gelir kaybı olabilir.

    Dolar birinci rezerv paradır. Merkez bankaları en çok dolar tutar. Dünya vatandaşları da en çok dolar tutarlar. Euro ikinci rezerv para olmayı başardı. Dolar yine kendi krallığını ilan etmiş görünüyor. Böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Türk Lirası karşılığına bakarsak da ikisi arasında 9-10 kuruşluk bir fark kalmış oldu.

    Avrupa Merkez Bankası nasıl pozisyon alacak? Açıkladıklarına ve uzmanların da bu raporlarını okuyup tahminlerine göre şu anda eksi seviyede olan politika faizini 25 baz puan artırabilirler. Ama Fed 75 baz puan artıracağını neredeyse deklare etmiş durumda. Dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası faiz artırımında hem geç kalıyor hem de daha düşük seviyede faiz artırımı sinyalleri veriyor. Bu yakın vadede tablo böyle olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow