Borsadaki sert düşüşün sebebi ne?
Borsa’da sert düşüşler hakim. Dün, yüzde 7,37 oranında değer kaybetti. İki kere devre kesici sistemi uygulandı. Önümüzdeki süreçte borsanın seyri ne olacak? Bu sert düşüşleri hep görecek miyiz? Dalgalı bir seyir mi bekleniyor? Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Okşak, detayları CNN TÜRK canlı yayınında aktardı.
İşte Doç. Dr. Yüksel Okşak'ın açıklamaları:
Son bir yılın belki de en sert satışını yaşadık dün itibariyle. Peki bu düşüş neden kaynaklandı? Tabii buna böyle bir demet sebep sayabiliriz. Yani bunlardan bir tanesi uzun süredir biliyorsunuz çıkış eğilimi vardı ki ben yine sizin ekranlarınızdan küçük yatırımcıyı uyararak zaman zaman düzeltmeler olabileceğini, burada bir panik havasının oluşturulmaması gerektiğini ifade etmiştim. Bunlardan en büyük sebep kar realizasyonu. Yani büyük yatırımcıların hedefledikleri kar oranına ulaştıktan sonra bunu realize etmek amaçlı yaptıkları satışlar. Elbette ki büyük yatırımcının yaptığı satışlar da fiyata ciddi manada anlık olarak etki ediyor ve hızlı bir şekilde düşüşü tetikliyor.
Bir diğer sebep Sayın Cumhurbaşkanımızın seçim tarihiyle ilgili mevsim şartları nedeniyle "Belki bir miktar öne çekilebilir" şeklinde yapmış olduğu açıklama yine bir belirsizlik havası oluşturmaya başladı. Seçim tarihiyle ilgili bugüne kadar yapılan tüm açıklamaları piyasalar, işte seçim zamanında yapılacak diye fiyatladığı için bunun da yarattığı bir hava da oldu aslında. Bir belirsizlik havası. Bu da o kar realizasyon satışlarının üzerine bir ek olarak geldi.
Bir diğer sebep bu algoritma trading dediğimiz, işte yazılım ve programlar üzerinden yapılan satış teknikleri var biliyorsunuz. Bunlar da işte fiyatlamalarda otomatik bilgisayar sonuçta, yaparak öğrenen learning modeller. Bu modeller üzerinden yapılan satışların da getirmiş olduğu aşağı yönlü bir eğilim vardı.
Bir diğer sebep pozisyon kapatmalar vardı. Biliyorsunuz son zamanlarda bu Borsa İstanbul'daki yükselişin artmasıyla beraber, hatta uzun bir trend yakalamasıyla beraber kredili yatırımcılar da vardı. Yani kredi çekerek bu piyasada yatırım yapan ve kredideki kaybı olan faiz oranının üstünde getiri bekleyenlerin yaptıkları bir işlem bu. Onların tabii belli bir bantları var. Örneğin yüzde 7 ve 8'in üzerinde bir kayıp olduğunda işte kredinin de ödenememe durumu ortaya çıkmasın diye panik havasıyla yapılan bazı satışlar da olmuştu.
Bir diğer belki dünü bağladığım en önemli sebeplerden bir tanesi de bu. Bizim küçük yatırımcıyı sürekli olarak uyardığımız, işte borsadaki finansal okuryazarlığı olmayan insanların duyum ve söylemlerle hareket ederek borsada yer almaları ve dünün de işte bütün endeksinin kıpkırmızı olması sebebiyle yarattıkları panik nedeniyle hızlı bir şekilde satış yaparak daha fazla zarar etmeme noktasında itidalli davranmak yerine panik havasıyla yaptıkları satışlar vardı.
Yani burada 4850'yi ben özellikle izleyicilerimize bir tampon olarak işaret etmek istiyorum. Yani 4850'ye kadar bir panik havası oluşturmaya gerek yok. Endeksler bize bunu söylüyor. Geçmişte yapılan düzeltme hareketleri var. Bunu onlar da bize bunu söylüyor. 5300 ve 5330'un da üstüne çıkmadıkça da çok ciddi bir "oh be" demeye de gerek yok tabiri caizse yatırımcı adına. Yani 5330'la 4850'yi aşağıya eşik olarak koyarsak bu ikisi arasında dalgalı bir satış seyri olacak. Paniğe gerek yok. Zaman zaman alımlar dolacak. İşte mesela bugün yaşayacağız bunu. Endeks zaman zaman düşecek gün içerisinde. Zaman zaman da yükselecek. Burada iki önemli eşiğe dikkat çekmek lazım. Panik oluşturmamak adına. 4850 bence aşağı yönlü bir ivmedir. 5330'sa zaten o seviyeyi gördüğü zaman 5300'ü aştığı anda tekrar eski trendini yakalamış ve yukarı yönlü eğilme yani bu panik riskini ortadan kaldıran bir endeks hedefi olarak ben görüyorum. Özetle birikmiş bir potansiyel enerjinin belki sert bir düzeltmesi olarak tanımlayabiliriz dün yaşananları. Dalgalı bir seyir bugüne de yansıyacaktır.
Dün kapanışa yakın bir, iki kurumun yüklü miktarda alımı oldu borsada. Yani fiyat düştüğü için çok ciddi manada yüklü alım yaptılar. Bu bile aslında burada aşağı yönlü bir trendden ziyade bir düzeltme hareketi olduğunu, bir maliyet minimize hareketi olduğunu ve dolayısıyla endeksin tekrar yukarı yönlü bir ivme sergileyeceğine işaret eden bence bir hareketti.
Bizim ana senaryomuz zaman zaman düzeltme hareketleri, zaman zaman satışlar değil. Ana trend enflasyona bağlı. Ne zaman Borsa İstanbul'da ciddi manada geriye dönüş, kalıcı bir düşüş olur derseniz, ne zaman ki enflasyon sorunu çözülür, Borsa İstanbul'un yanına yeni farklı enstrümanlar da eklenirse kar elde ettirebilecek ancak o zaman biz yeni bir trend değişikliği görebiliriz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çağdaş Cam halka arz tarihleri 2024: Çağdaş Cam halka arz ne zaman, kaç lot veriyor, katılım endeksine uygun mu?
TÜPRAŞ temettü ödemesi hesaplara ne zaman geçecek? TÜPRAŞ temettüsü ne kadar?
Borsa neden düşüyor? 12 Eylül 2024 Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde son durum!
Durukan Şekerleme halka arzı ne zaman, kaç lot veriyor? Durukan Şekerleme halka arzı katılım endeksine uygun mu?
Cem Zeytin borsa işlem tarihi 2024! Cem Zeytin ne zaman işlem görecek?