Borsa dün yüzde 3,20 değer kaybetti, bugünkü seyir ne olacak?
Borsa haftaya değer kaybıyla başladı ve günü yüzde 3,20'lik düşüşle tamamladı. Oysa Fed'den gelen faiz artırımında yavaşlama sinyali ve Çin'in sınırlarını dünyaya yeniden açması küresel piyasalarda pozitif bir seyire neden olmuştu. BIST 100 neden negatif ayrıştı? Beykent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Ferman, CNN TÜRK canlı yayınında yorumladı.
Borsa İstanbul 100 (BIST) endeksi günü yüzde 3,20'lik düşüşle tamamladı. Endeks, 170,99 puanlık azalışla 5.170,97 puandan kapanırken, toplam işlem hacmi 110,1 milyar lira oldu. Gün sonunda bankacılık endeksi yüzde 4,54, holding endeksi 3,89 değer kaybetti.
Değer kaybını CNN TÜRK'e yorumlayan Murat Ferman, şunları kaydetti:
Geçen seneki gidişatta da aynen bunu görmüştük. Yani İstanbul Menkul Kıymetler Borsası aslında dünyadaki gidişattan ayrılmış bir seyir izliyor. Bu da Türkiye'nin o yüksek enflasyon ortamında KKM ve diğer mekanizmaların da devreye girmesiyle geçici olarak dolar-TL paritesinde doları tutucu mekanizmaların devreye girmesi yüzünden oluyor. Yani vatandaş enflasyona karşı daha müracaat edebileceği, kullanabileceği bir alternatif kalmadığı için ve tabii Türkiye'deki bir başka özellik de kripto piyasalarına çok hızlı bir giriş oldu. Geçtiğimiz yıl içerisinde de bu devam etti.
Hatırlanırsa bazı bağımsız araştırmalar kripto yatırımcı sayısı bakımından Türkiye'nin dünyada ilk üçte yer aldığını kesinlikle teyit ettiler. Özellikle genç kesim açısından bu yeni bir oyun alanı, yeni bir iştigal alanı oldu. Orada yaşanılan neredeyse tırnak içindeki büyük bir çöküş birçok kişiyi bu kripto mekanizmasından çıkıp, benzer nitelikleriyle ön plana çıkan borsaya yöneltti. Ancak tabii kripto piyasalarıyla borsa arasında Mahiyet bakımından çok önemli farklılıklar var. Regülasyon bakımından, bu işin mantığı bakımından, bu işin geçmişi bakımından, geleceği bakımından unutmayın kripto piyasaları düzen dışında düzenlenme dışında iken borsa tamamen denetim ve gözetim altındadır. Ve yaptırıma tabidir. Bunu vurgulamakta fayda var. Zaten Türkiye sermaye piyasaları performansı ve iştiraki bakımından geçtiğimiz seneden başlayarak dünya borsalarından ayrılmıştı. Bundan sonra bu karakteristiğini de devam ettirecek.
Çünkü bu sene çok enteresan. Dünyada 2023 yılında sadece iki yerde seçim var. Türkiye'de ve Nijerya'da büyük kapsamlı. Dolayısıyla borsa ile seçim arasında çok enteresan irtibat vardır. Seçim öncesi daima borsa yukarı yönlüdür. Seçim öncesi borsaya karşı iştah artar. Ama seçim sath-ı mailine girilip seçim tarihi yakınlaştıkça, gelecek tüm haberlere karşı borsadaki iniş ve çıkışlar ve aşağı ya da yukarı hareketlerin hem frekansı sıklığı artar. Daha sık bunlarla görürüz. Hem de genişliği artar. Üçler, beşler bunlar geçtiğimiz gün yaşanan şey gibi düşüş gibi. Bunlar aslında çok önemli iniş ve çıkış oranlarıdır. Türkiye'de borsaların ihtiyacı olan belirli bir süre sonra istikrara kavuşmasıdır. Soluklu olmaktır. Yoksa anlık oyun oynayarak veya farklı beklentilerle borsada böyle ip gibi çıkışlar, ip gibi inişler olmaz.
Şunu rahatlıkla söyleyelim Seçime kadar borsa mayınlı bir arazidir. Dalgalı bir denizdir. Neyi nereden ezeceği belli olmaz. Bir rüzgarı hesap edip ters rüzgarla bir dalgayı hesap edip ters dalgayla alabora olmak mümkündür. Onun için riski minimize edici portföy, sepet yaklaşımıyla mümkün olduğu kadar kısa, orta ve uzun vadeli yatırım perspektiflerini bir araya getirici, optimize edici ve beklentileri de makul seviyeye taşıyıcı bir yaklaşımı bütün borsa iştirakçilerine sunarım.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Çağdaş Cam halka arz tarihleri 2024: Çağdaş Cam halka arz ne zaman, kaç lot veriyor, katılım endeksine uygun mu?
TÜPRAŞ temettü ödemesi hesaplara ne zaman geçecek? TÜPRAŞ temettüsü ne kadar?
Borsa neden düşüyor? 12 Eylül 2024 Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde son durum!
Durukan Şekerleme halka arzı ne zaman, kaç lot veriyor? Durukan Şekerleme halka arzı katılım endeksine uygun mu?
Cem Zeytin borsa işlem tarihi 2024! Cem Zeytin ne zaman işlem görecek?