'Başına icat çıkaran' çalışanlarını ödüllendiriyor
Buzdolabınız size etler bozuluyor alarmı verecek, buzları kristal kadar berrak yapacak, hijyen konusunda soru işaretlerini ortadan kaldıracak. Bunlar ve bunlara benzer yüzlerce fikir Türkiye'nin önde gelen beyaz eşya şirketlerinden birinin çalışanlarına ait. İşte Türkiye'nin patent şampiyonlarının yaratıcı buluşları.
İnsanların algılayamadığı çürüme durumunu, kimyasal kokuları algılayarak buzdolabınız haber verecek. Ürünün patenti, bir beyaz eşya firmasında çalışan 32 yaşındaki Aylin Met'e ait. 28 patent sahibi olan Met, dünyada atık gıda miktarının 1.3 milyar ton olduğunu ve bunların yarıya yakınının da et ve et ürünleri olduğunu hatırlatıyor, "Hedefimiz bunları azaltmak" diyor.
Hasret Gülsoy Külahçı ise bulaşık makinesinde kurutma ve yıkama performansını artıran aksesuar ve parçalar üzerine çalışıyor, öyle ki bu alanda 38 patentin sahibi. Şirketin de en çok patent sahibi kadın çalışanı.
Arçelik, bu yıl 19.'sunu düzenlediği Buluş Günü'nde yenilikçi ürünler geliştiren yani, başına icat çıkaran çalışanlarını ödüllendirdi. Ödül alan mühendisler içinde kadınların sayısındaki artış son 3 yılda yüzde 34'ü buldu, erkeklerdeki yükseliş grafiğini geride bıraktı. Ödül alan kadın sayısı 2015'te 65 iken, bu yıl 86'ya yükseldi. Erkek buluşçuların sayısı ise 349'dan 422'ye ulaştı. Yılın buluşu ödülü ise kristal buz yapan buzdolabı çalışmasıyla Celal Vatansever'in oldu.
Arçelik CEO'su Hakan Bulgurlu, "Bizim tek bir çalışanımızın patent sayısı bile Türkiye'de birçok şirkette yoktur" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Deprem anında telefonlar çekmezse yakınlarımıza nasıl ulaşırız? İşte hayat kurtaracak 7 yöntem
A101 26 Nisan-2 Mayıs 2025 Kataloğu: Bu Hafta A101 Aktüel Ürünler Listesinde Ne Var?
İstanbul depremi sonrası fahiş fiyat artışına sıkı takip! Hangi bölgeler talep gördü?
Altın mı mevduat mı? Yatırımcılar faiz kararı sonrası yol ayrımında
İHTİYAÇ KREDİSİ 2025 | İhtiyaç kredilerinde yeni dönem: 25 Nisan 2025 itibarıyla güncel faiz oranları ve geri ödeme tutarları