Bankalardan faiz ayarı: En karlı yatırım aracı mevduat mı oldu?

KAYNAKCNN TÜRK

Merkez Bankası’nın peş peşe faiz artırımları sonrası bankalarda faiz oranları hızlı yükselişe geçti. Geçtiğimiz hafta bankalarda faizler yüzde 50 seviyesine kadar yükselmişti, ancak bu seviyeyi de aştı. Yükseliş devam edecek mi? Parayı mevduata bağlayan ne kadar kazanıyor? Son süreçte en karlı yatırım aracı mevduat mı oldu? Bankalarda faiz oranları yükselişini sürdürecek mi? Güncel oranların ardından parayı mevduata bağlayan ne kadar kazanıyor? Detayları Analist Eda Karadağ anlattı.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Analist Eda Karadağ detayları şu ifadelerle aktardı:

Faizlerin yükselmesi ile kısa vade açısından mevduatın getirisi yüksek oldu. Dolayısıyla yatırımcı özellikle faizlerin yeniden artmasıyla mevduata yönelmek istediler.

En karlı yatırım aracı mevduat mı oldu?

Çünkü son dönemde en çok tercih edilen yatırım aracı borsa ama borsadaki getirinin daha düşük kalması, yatay seyrin izlenmesi, belirsizliklerin artması yatırımcıyı bu noktada kaçırdı. Yatırımcı kendisine alternatif bir yatırım aracı aradığı için mevduatta değerlendirmeyi tercih ediyorlar.

Bankalardan faiz ayarı: En karlı yatırım aracı mevduat mı oldu

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Bankalarda faiz oranları yükselişini sürdürecek mi?

Geçtiğimiz yıl Haziran 2023 yılında bu yana Merkez Bankası faizleri arttırmaya başlamıştı. Geçtiğimiz yıl aralık ayına kadar bu süreç sürdü. 2024 yılında pas geçtiği dönemler oldu. Mart ayında faizlere dokunmadı. Aralık ayı itibariyle indirimlere başladı. Bu süreçte faizler yüksekti ama indirim beklentileri devreye girdiğinde bir miktar piyasa buna tepki verdi. Mevduatlardan çıkışlar başladı. Ama hep bir anda agresif bir şekilde politikayı ilerletemeyeceği için kademeli bir şekilde mevduat faizlerinde faiz indirimlerinin etkisini görürüz.

Sonrasında mart-nisan ayındaki kararlar ile beraber yeniden faizlerin yükselmesi kısa vadede getirinin artmasına, yatırımcının daha teşvikli etmesini sağlamış oldu. Şu an için borsa, altın, döviz tarafına yatırım yapanda var. Aynı zamanda faizler yükselmişken mevduata var. Şuna bir parantez açmak istiyorum. Çok uzun soluklu bir hareket değil. Merkez Bankası nisan ayında bu kararı aldı. Faizleri arttırdı. Şahin bir Merkez Bankası olarak yorumladık. Çünkü şu anki koşullar bunu gerektirdiği için bu hamleyi gerçekleştirdi.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow