hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    7 bin TL üstü ödemelerde yeni dönem: Yapmayana 5 bin TL ceza kesilecek

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 7 bin liranın üzerindeki ödemelerin bankadan yapılması zorunlu hale getirilmişti. Bu zorunluluğa uymayanlar, en az 5 bin liralık ceza ile karşılaşacak. Taksitli işlemlerde ise toplam fiyat 7 bin liranın üzerindeyse taksitlerin de banka üzerinden yapılması gerekecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7 bin lira üzerindeki ödemesini bankadan yapmayanlara en az 5 bin lira ceza verilecek. Taksitli işlemlerde ise toplam fiyat 7 bin liranın üzerindeyse, taksitlerin de banka üzerinden yapılması gerekecek. Açıklama, Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan geldi.

    Yeni karara göre, 7 bin liranın üzerindeki tahsilat ve ödeme işlemleri artık banka veya aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılmak zorunda. Bu kapsamda, 7 bin lira zorunluluğuna uymayan birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek yapanlar hakkında 20 bin liradan, ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10 bin liradan, bunlar dışında kalanlar hakkında 5 bin liradan az olmamak üzere işleme konu tutarın yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu durumda tüketiciler en az 5 bin liralık ceza ile karşı karşıya kalabilecek.

    7 BİN TL ÜZERİ TAKSİTLİ İŞLEMDE DE ÖDEMELER BANKADAN

    Örneğin bir kişi kuyumcudan 25 bin lira tutarında altın bilezik satın aldı. Bu tutarın tamamını elden ödedi. Tutarın yüzde 10'u 2 bin 500 liraya denk geliyor. 2 bin 500 lira asgari ceza tutarı olan 5 bin liranın altında kaldığından 5 bin lira ceza kesilecek. Satıcı kuyumcu ise eğer birinci sınıf tüccarsa 20 bin lira, ikinci sınıf tüccarsa 10 bin lira ceza ile karşılaşacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KURALA AYKIRI ÖDEME YAPAN KENDİ BİLDİRİRSE CEZA YOK

    Ancak kurallara aykırı ödeme yapanlar, 5 iş günü içinde kendiliğinden idareye bildirirse ceza kesilmeyecek.

    Ceza kesilmesi için ödemeyi yapanın vergi mükellefi olup olmamasına bakılmayacak. Banka hesabı olmayan ya da kredi kartı kullanmayanlar da banka veya PTT şubeleri ile ATM'lere giderek ödeme yapacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow