Üniversiteye talep neden arttı? Uzman isim yanıtladı
17 ve 18 Haziran'da yapılacak olan üniversiteye giriş sınavı yani YKS'ye bu yıl rekor başvuru yapıldı. Sınava 3 buçuk milyon aday başvuru yaptı. Peki, bu durumun sonuçlara yansıması nasıl olur? Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erten Gökçe, CNN TÜRK'e değerlendirdi.
YKS'YE REKOR SAYIDA KATILIM
Üniversiteye giriş sınavı olan YKS'ye rekor başvuru yapıldı. 17 ve 18 Haziran'da yapılacak olan sınava 3 buçuk milyondan fazla aday girecek. Peki, üniversite sınavına olan bu talep artışının nedeni ne? Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Erten Gökçe, "Bu yıl üniversite sınavına 3 milyon 500 binin üzerinde aday katılacak. Son yılların en yoğun katılımının olduğu dönemi yaşıyoruz. Öğrenci sayımızın fazla olması, çalışan insanların bir kısmının iş ve meslek değiştirmek amacıyla üniversite okuma eğiliminin artması ve ülkemizde son yıllarda üniversiteye olan talebin artmasıyla ilişkilendirebiliriz" dedi.
"BAŞVURU REKORU REKABETİ DE ARTIRACAK"
YKS'nin Temel Yeterlilik Testi'ne 3 milyon 527 bin, Alan Yeterlilik Testleri'ne 2 milyon 573 bin, Yabancı Dil Testi'ne ise 338 bin 14 aday başvuru yaptı. Erten Gökçe, bu durumun rekabeti artıracağını da vurguladı.
"ÜNİVERSİTELER KONTENJANLARI HER YIL ARTIRIYOR"
Peki, üniversite kontenjanları artırılacak mı? Ertan Gökçe, "Üniversite talebinin artmasıyla birlikte tabii ki üniversitelerdeki kontenjanlar da her yıl belirli oranda artmaktadır. Çünkü ülkemizde yeni üniversiteler de açılmaktadır" yanıtını verdi.
Gökçe, iş bulmak isteyen üniversite mezunlarını bir adım öne çıkaracak önerileri sıraladı. "Gençler üniversiteden mezun olabilecekler ama donanımları, bilgi birikimleri, yetkinlikleri, yabancı dil bilgileri yeterli düzeyde değilse, onların iş bulmasında da çeşitli sorunlar yaşanacaktır" diye konuştu.