Üniversitelerde eğitime iki senaryo
Yaklaşık 1 yıldır yüz yüze öğretime kapalı olan üniversitelerde bahar döneminde yüz yüze öğretime geçilip geçilmeyeceği merak ediliyor. Peki, üniversitelerde yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak? Farklı senaryolar masada. İşte detaylar...
Koronavris ile ilgili mücadele sürerken, normalleşme adımları konuşulurken takip edilen sıcak başlıklardan biri de eğitim. Yaklaşık 1 yıldır yüz yüze öğretime kapalı olan üniversitelerde bahar döneminde yüz yüze öğretime geçilip geçilmeyeceği merak edilirken, bu konuda iki farklı senaryo tartışılıyor. Üniversitelerde mayıs-ağustos arası yüz yüze eğitim verilmesi yani geçen yıl olduğu gibi yaz okulu seçeneği ya da teorik derslerin online devam ettirilip, uygulamalı derslerin yüz yüze yapılması önerileri değerlendiriliyor.
Üzerinde durulan ilk senaryo, virüsün İngiltere, Güney Afrika varyantlarının Türkiye'de yayılmasına karşı üniversitelerin açılışının mayıs ayına bırakılması öngörüyor. Ağırlıklı olarak üzerinde durulduğu belirtilen bu senaryoda, vaka sayılarının yeniden yükseliş seyrine girmesinin yanı sıra mutasyonun görüldüğü il sayısının 33'e yükselmesinin, 263 İngiltere, 23 Güney Afrika , 106 kökeni belli olmayan türün Türkiye'de tespit edilmesinin etkili olduğu ifade ediliyor. Senaryoda, üniversitelerin mayısta yüz yüze eğitime açılması ve ağustosa kadar da bu şekilde açık tutulması önerisi değerlendiriliyor.
Tartışılan ikinci senaryo ise hibrit olarak adlandırılan model. Bu çerçevede de teorikler derslerin online devam etmesi, uygulamalı derslerin yüz yüze yapılması hedefleniyor. YÖK ayrıca uzaktan eğitim sürecine ilişkin gerçekleştirdiği anket çalışmasında da akademisyen ve öğrencilere 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönemdeki eğitim sürecinin nasıl olmasını istediklerini sormuştu. Şimdi gözler Sağlık Bakanlığı'nın görüş bildirmesinin ardından YÖK'ten yapılacak açıklamaya çevrildi.