TEOG için yeni formül: 81 ilde merkez kurulacak
Yeni sistem henüz net değil. Ama TEOG'un kaldırılmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarını tamamladı. CNN TÜRK'ün edindiği bilgiye göre, alternatifler arasından öne çıkan bir model var; başarılı okulların kendi sınavını yapması. Hatta, bu sistem hayata geçerse, liseler birbirlerininin puanlarını kabul ederek öğrenci alacak. Ayrıca, hormonlu not eleştirilerine yönelik de bakanlık bir çalışma yaptı. CNN TÜRK Muhabiri Duygu Ayaz'ın özel haberi.
Prestijli okul kendi sınavını yapacak
Milli Eğitim Bakanlığı'nın çalışması tamamlandı. Bakanlar Kurulu'nda sunum yapılacak. Taslak modelde ön planda, prestijli okulların kendi sınavlarını kendilerinin yapması öğrencilerini bu yöntem ile seçmesi yer aldı. Yani fen ve sosyal bilimler liseleri gibi özel nitelikli okullar, alacağı öğrenciyi kendi yapacağı sınavla seçecek. Öğrenciler bu okulların sınavına ortaokul not ortalamasıyla başvuracak. Hesaplamalara göre de 8'inci sınıf öğrencilerinin yaklaşık yüzde 10'unun girmesi bekleniyor. Sınavlar bakanlığın kontrolünde ve denetiminde olacak.
İsmet Yılmaz'dan sınav sistemi eleştirisi
Liseler birbirinin sınavını kabul edecek
Peki öğrenciler ayrı ayrı bir çok lisenin sınavına mı girecek? Bakanlık bunun için de bir formül düşündü. Bu formüle göre bir prestijli lisenin yaptığı sınavı bir başka aynı nitelikteki lise kabul edip öğrenci alabilecek. Örneğin Ankara Fen Lisesi, Kabataş Fen Lisesi'nin yaptığı sınavı kabul edip öğrencilerini bu sınav puanı ile seçebilecek. Güzel sanatlar ve spor liselerinin ise öğrencileri sertifikasyon sistemi ile alması üzerinde duruluyor. Öğrenciler bu liselere spor, kültür, sanat, topluma hizmet, bilim başlıklarında yeralan sertifikaları ile yerleşecek. Geriye kalan öğrenciler için ise adrese dayalı yerleştirme üzerinde çalışıldı.
Acar Baltaş'tan eğitim sistemi için dikkat çeken tespit
Hormonlu not için formül: Merkezden soru gönderilecek
Yeni sistem arayışında en çok eleştiri "hormonlu not" için yapılmıştı. Ortaokul notlarının "hormonlu" olabileceği savunulmuştu. Edinilen bilgiye göre bakanlık, her dersten yapılacak birer yazılı sınavın sorularının merkezde hazırlanması ve okullara gönderilmesi üzerinde duruyor. Buna göre öğrenciler, yılda iki kez bakanlıktan gönderilen açık uçlu sorularla kendi branş öğretmenlerinin gözetiminde sınava girecek. Değerlendirmeyi de yine branş öğretmenleri yapacak.
15-24 yaş arası gençler için çarpıcı rakamı açıkladı
Ölçme değerlendirme için 81 ilde merkez kurulacak
Branş öğretmeninin vereceği notların 81 ilde kurulacak olan ölçme ve değerlendirme merkezine gönderilmesi üzerinde de duruluyor. Merkezlerin, öğrencinin ilgi alanlarını belirleyerek yeteneklerine göre hangi lise türüne gidebileceğine dair çalışma yapması planlanıyor. Bu taslak çalışmanın hayat geçip geçmeyeceği Bakanlar Kurulu'nun kararına bağlı olacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MSÜ 2025 son başvuru tarihi! MSÜ başvuruları ne zaman bitecek? Milli Savunma Üniversitesi sınavı ne zaman?
TAKDİR TEŞEKKÜR (ORTAOKUL-LİSE) HESAPLAMA 2025: Takdir teşekkür kaç puanla alınır? 85 takdir mi, teşekkür mü?
AÖF SINAV GİRİŞ BELGESİ SORGULAMA 2025: AÖF sınav yerleri nasıl sorgulanır?
2025-MEB EKYS başvuru kılavuzu: EKYS başvurusu nasıl yapılır, başvuru ücreti ne kadar?
AUZEF SINAV SONUÇLARI TARİHİ 2025 | AUZEF sınav sonuçları ne zaman açıklanacak, hangi tarihte? Gözler İstanbul Üniversitesi'nde!