hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ödevleri yapay zeka ile yapmak ne kadar doğru?

    Yapay zeka her geçen gün bir yenilik sunuyor. Öğrenciler, ödevlerini yapay zekayla yapabiliyor. Peki yapay zekadan yardım alınarak yapılan ödevlerin olumsuz etkileri ne? Öğretmenler bunu nasıl anlıyor? CNN TÜRK Muhabiri Hasret Kaya, Akademisyen Ali Murat Kırık’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay zeka her alanda karşımıza çıkıyor, öyle ki bir öğrenci tek bir tıkla ödevini yapay zekaya yaptırabiliyor. Peki bir öğrenci yapay zekaya nasıl ödev yaptırıyor? Akademisyen Doç. Dr. Ali Murat Kırık bu soruya, “Lise son sınıf öğrencisiyim diyelim tarih dersi için ‘İstanbul’un fethi ile ilgili ödevim var. Hazırlar mısın? Elbette, İstanbul'un fethi için size yardımcı olabilirim’ diyor, bakın burada vermeye başlıyor” şeklinde yanıt verdi.

    Ödevleri yapay zeka ile yapmak ne kadar doğru

    Yapay zekaya ödev yaptırmak işte bu kadar kolay. Bundan sonra ise öğrencinin yapması gereken tek şey ödevi kopyalamak oluyor. “Bütün kaynakları derliyor topluyor. Daha sonra bunları cümleye dökmüş oluyor. Hatta aynı işlemi farklı şekilde de yapabiliyorsunuz. Mesela buraya regenerate diyerek aynı soruya farklı cevap alabilme, alternatif cevap alabilme şansınız da söz konusu oluyor.”

    Kısacası, yapay zeka aynı ödevin farklı alternatiflerini üretiyor ve öğrencilerin ödevleri aynı olmuyor. Pek öğretmenler ödevin yapay zekaya yaptırıldığını anlayabilir mi? Nelere dikkat edilmeli? “Dikkatli bir öğretmense bu yapay zekanın belli kalıpları var. Sonuç paragrafının son cümlelerine sonuç olarak ifadesini koyuyor. Öğretmenlerimiz bunlara dikkat etse bu ödevi öğrenci mi, yapay zeka mı yaptı anlayabilir. Kısaltmalara dikkat etmeleri bu noktada son derece önemli ve yapay zeka cümle yapılarında birbirini tekrar eden mükerrer cümlelere de değinebiliyor.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ödevleri yapay zeka ile yapmak ne kadar doğru

    Ali Murat Kırık, öğrencilerin ödevlerini yapay zekaya yaptırmalarını önermiyor. Öğrencinin bu şekilde gelişemeyeceğini ve sınav zamanlarında da bunun olumsuz etkilerini yaşayacağını belirtiyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow