Eğitimde 4+4+4 değişiyor mu?
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2012 yılında hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemi için "tartışmaya açılabilir" diyerek değişiklik olabileceği sinyalini vermişti. Konu, eğitimcilerin de gündeminde. Peki eğer lise 4 yıldan 3 yıla düşürülürse bu ne sağlar? Türk Eğitim Derneği Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları Kurulu Üyesi Selçuk Pehlivanoğlu CNN TÜRK’te değerlendirdi.
“Zorunlu eğitim süresinin çok olduğunun tartışmaya açılacağını tahmin ediyorum, bu kadar uzun bir süre standart eğitme çocukları tabi tutmak doğru olmayabilir.” Bakan Tekin'in bahsettiği, 13 yıldır uygulanan 4+4+4 eğitim sistemi. 12 yıllık zorunlu eğitim ile ilgili eğitimcilerin hazırladığı bazı raporlar da var. Talep, lisenin 4 yıldan 3 yıla düşürülmesi.
“Bizde de tartışılıyor şu an gündemimizde yok ama zorunlu eğitimin biraz daha mesleki sanatsal ve sportif alanlardaki eğitimlere kayabilmesi için tartışmaya açılacağını tahmin ediyorum.”
Peki bu ne fayda sağlar? Türk Eğitim Derneği Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları Kurulu Üyesi Selçuk Pehlivanoğlu CNN TÜRK'e değerlendirdi. Pehlivanoğlu, “Lisenin 4 yıla çıkarılmasının bugüne kadar hiçbir faydasını görmedik. Liseyi 3 yıla çektiğimiz zaman biz üniversite sınavına girecek öğrenci sayısında düşmeye başlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Peki bunun için nasıl bir formül uygulanabilir?
Pehlivanoğlu bu soruya da “Lise 3'te lise diploması verilmelidir. Bu diploma sahiplerinden açık öğretime gitmek isteyenler, meslek yüksekokuluna gitmek isteyenler, ön lisans programına gitmek isteyenler ve beceriyle ilgili bölümlere gitmek isteyenler lise 3 okul başarı puanıyla sınavsız yerleştirilmesidir. Dolayısıyla yükseköğretim sınavına giren öğrenci sayısı azalacaktır” şeklinde yanıt verdi.
Ama eğer bir öğrenci 4 yıllık üniversite okumak istiyorsa, “Dördüncü sınıfta yükseköğretim sistemine hazırlık yılı olmasıdır. Lise 4'ün kendi gitmek istediği kulvarla ilgili dershane yapısında olmasını biz öneriyoruz.”
Lisenin 3 yıla düşürülmesi ile nitelikli öğrenci ve mezun sayısında artış olacağı görüşü öne sürülüyor. Bu önerinin her yıl artan üniversiteli işsiz sorununa da bir çözüm olabileceği üzerinde duruluyor.
“Bizim yapmamız gereken birinci şey 4 yıllık üniversiteyi tercih edip ülkenin kalkınmasındaki motoru oluşturabilecek nesli yetiştirme ile ilgili önlemleri almaktır. Bunu aldığımız takdirde zaten diplomalı işsizlik, üniversite mezunu işsizliği yıllar içerisinde makul seviyeye inecektir.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ALES/1 BAŞVURU TARİHLERİ ÖSYM: ALES başvuruları 2025 ne zaman başlıyor?
YKS SON BAŞVURU TARİHİ 2025: YKS başvuruları ne zaman son, ne zaman bitiyor?
Kaymakam Adaylığı Sınavına Giriş Belgesi: Kaymakamlık Sınavı 2025 Ne Zaman, Hangi Tarihte Yapılacak?
SULTANGAZİ KAR TATİLİ HABERİ: İstanbul Sultangazi’de okullar kaç gün tatil edildi?
BAŞAKŞEHİR KAR TATİLİ: Başakşehir’de okullar kaç gün tatil edildi?