hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan'dan yeni ABD hamlesi! Ali Çınar, Beyaz Saray'dan aktardı

    KAYNAKCnnturk.com

    Yunanistan, Fransa ile 28 Eylül'de imzaladığı Savunma ve Güvenlik için Stratejik Ortaklık anlaşmasından ardından şimdi de ABD ile mevcut Savunma İşbirliği Anlaşması'nın güncellenmiş yeni protokolünü imzalayacak. Dış Politika Analisti Ali Çınar, yaşanan gelişmeleri CNNTurk.com için Beyaz Saray'dan aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte Ali Çınar'ın açıklamaları:

    Bugün Amerikan Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Amerikan-Yunan savunma işbirliğine imza atacaklar. Aslında bu anlaşmanın ilki 1990'da atılmıştı ve her yıl uzatılıyordu. Ancak bugünkü anlaşma ile 5 yıl süreli olacak ve her yıl yenilenmesine ihtiyaç duyulmayacak. Ayrıca bu anlaşma içinde yaklaşık 2 yıldır müzakerelerin devam ettiğini de belirtmekte fayda var.

    Amerikan-Yunan savunma işbirliği çerçevesindeki maddelere baktığımız zaman özellikle 4 bölge dikkat çekiyor dedi. Dedeağaç, Girit, Larissa ve Litohoro bölgelerinde Amerikan askeri varlığının artırılması ve tatbikatların yoğunlaştırılması amacını hedefliyor. Aynı şekilde Yunanistan Dışişleri Bakanı önceki yaptığı açıklamalarda Dedeağaç'ın önemini vurgulamış, buradaki mültecilerin Meriç kanalıyla Dedeağaç'a gelmesinin artık zorlaşacağını ima etmişti. Aynı şekilde Amerikan donanmasının boğazlara ihtiyaç olmadan Dedeağaç tarafından Romanya ve Bulgaristan'a artık gitme imkanı da olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan aslında iki önemli gelişmeyi de yakından takip etti ve şu anda bu gelişmeler oldu. Birincisi Yunanistan ile Fransa arasındaki savunma işbirliği ve bu işbirliğinin de Yunan tarafına bir saldırı halinde Fransa'nın garantör olacağı ile ilgili önemli bir anlaşma var. Aynı şekilde Amerika'nın hava kuvvetleri 15 tane F-15'i Yunanistan'a bugün yapılacak anlaşma öncesi yolladı. Yani yakinen Yunanistan son gelişmelerden mutlu. Türkiye ile Amerika arasındaki sıkıntılı ilişkilerin Amerikan-Yunan ilişkilerine daha faydalı olacağı kanısı görülüyor. Bilhassa Yunanistan'ın hava kuvvetlerinin Türk hava kuvvetlerinden daha güçlü olma ihtimalleri üzerinde birçok yayın olduğunu belirtebilirim.

    Yunan Dışişleri Bakanı dün de İsrail Dışişleri Bakanı, Kongre üyeleri ve Yunan toplum liderleriyle bir görüşme yaptı. Yani Yunan Dışişleri Bakanı burada sözde bir Türkiye'ye gözdağı verme ziyareti de diyebiliriz. Ama tabii ki ileriki dönemde bilhassa savunma konusunda Türkiye ile Amerika arasında olası sıkıntıların veya olası olumlu gelişmelerin Türkiye-Yunanistan ilişkileri, Amerikan-Yunanistan ilişkileri arasında bağlantı olduğunu ve bu bağlantıları nereye uzanacağını da yakın zamanda göreceğiz ve takip edeceğiz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow