Yunanistan'dan silahlanma adımı! Yunanistan ekonomisi bu girişime yeter mi? | Video
Doğu Akdeniz’de gerilim zirvedeyken Yunanistan tansiyonu yükseltecek adımlarına yenilerini ekliyor. Resmi açıklamalar ve Yunan medyasına yansıyan haberlerden anlaşılan o ki, Atina yönetimi Türkiye'ye karşı hızla silahlanmayı hedefliyor. Peki iki ülkenin askeri gücü karşılaştırıldığında mevcut durum ne? Yeni bir silahlanma programına Yunanistan'ın ekonomik kapasitesi yeter mi?
Çavuşoğlu: "Başkalarının kışkırtmasıyla ya da kullanmasıyla Türkiye'ye yönelik olumsuz adımlar atmayın, uluslararası anlaşmaları aramızdaki anlaşmaları ve uluslararası hukuku yok saymayın bundan zararlı çıkarsınız." Ankara'nın Atina'ya mütemadiyen yaptığı çağrı bu.
Ancak Avrupa'nın desteğini arkasına alan Yunanistan uluslararası hukuku çiğnemekten geri durmuyor. Kıbrıs ve Ege Denizi'ndeki anlaşmazlıklar üzerinden gerilimi tırmandıran adımlarına hemen her gün bir yenisini ekleyip tehditler savuruyor.
Ancak Yunanistan'ın askeri kapasitesi bu tehditlerin çok uzağında.
İki ülkenin deniz güçleri karşılaştırıldığında, büyük su üstü muharip platformlarda Yunanistan’ın, Türkiye’nin yaklaşık üçte ikisi kadar kuvveti bulunuyor. Üstelik Türkiye son dönemde savunma sanayi alanında göstermiş olduğu gelişme ile askeri gücünün dışa bağımlılığını da azaltıyor.
Türkiye ile Yunanistan’ın hava güçleri arasında da deniz güçlerindekine benzer bir durum söz konusu. Yunanistan kâğıt üzerinde bile Türkiye’nin yaklaşık dörtte üçü kadar savaş uçağına sahip görünüyor.
Türkiye’nin İHA/SİHA alanında göstermiş olduğu gelişme ve bu silahları Suriye örneğinde olduğu gibi oldukça etkili kullanabilme kabiliyeti de Atina'yı endişelendiriyor.
Türkiye'nin tüm bu üstünlükleri 'yıllardır' Yunan televizyonlarında da tartışılıyor. İşte bu tablo sebebiyle Yunanistan Türkiye'ye karşı hızla silahlanmayı hedefliyor.
Hatta sırf bu amaçla 10 yıl süren ekonomik kriz nedeniyle silahlı kuvvetlerde uygulanan "kemer sıkma" politikalarına son verilmesini kararlaştırdı ve Atina'nın önümüzdeki 5 yıl içinde 10 milyar euroluk silah satın almayı planladığı basına yansıdı.
Buna göre, Atina yönetimi, biri 2020-2021, diğeri de 2020-2025 için iki ayrı silahlanma programı üzerinde çalışıyor.
İlk aşamada, 1-1.5 milyar euro harcanarak önemli bölümü uçamaz durumda olan 44 adet Fransız Mirage savaş uçağının yanı sıra, kara ve deniz kuvvetlerindeki arızalı helikopterler için derhal gerekli yedek parça siparişi verilmesi planlanıyor.
Almanya’dan satın alınan denizaltılar için 33 yeni torpil ile 4 Skorsky helikopteri satın alınması da planlar arasında..
5 yıllık silahlanma programında aslan payını Fransa’nın alacağı öngörülüyor. Yunan Hava Kuvvetleri’ne 12 ila 18 adet Rafale tipi savaş uçağının satın alımı için müzakereler sürüyor.
Deniz kuvvetleri için ise 4 fırkateynin modernizasyonunun yanı sıra Fransa’dan yeni fırkateynler satın alınması planlanıyor. Paris ile yeni bir savunma işbirliği anlaşması imzalaması da bekleniyor.
Yunan medyasına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis'in söz konusu anlaşmayı 10 Eylül’de imzalaması bekleniyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA || Gerilim had safhada! Putin'den açık tehdit: Füze veren de hedef
Bir telefonla satıldı! Osman Hamdi Bey'in tablosu Paris'te rekor fiyata alıcı buldu
İran’da neden “başkentin Tahran'dan taşınması” gündemde? Pezeşkiyan: Zaman kaybediyoruz, başka seçeneğimiz yok!
NASA'nın geleceği Musk'ın elinde mi? Uzmanların endişesi büyük: Sonunu getirebilir...
SON DAKİKA! Nükleer tehdit Avrupa'da bu maddeye talebi patlattı (Ukrayna'nın ABD ve İngiliz füzelerine karşılık Rusya’dan balistik füze!)