hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan anlaşması sırasında neler yaşandı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yunanistan ve Euro bölgesi sonunda bir anlaşmaya vardı. Görüşmeler 16 saat sürdü. Uzlaşı ancak bu sabah açıklanabildi. Peki gece boyunca Brüksel'de masa başında neler yaşandı? Aleksis Çipras'ı en çok hangi lider zorladı? Hangi ülke anlaşmaya yanaşmadı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 17 saat süren zirvede Yunanistan'ın geleceği konuşuldu. Sonuçlar bir Avrupa ülkesinin kaderini hatta bir Avrupa projesinin geleceğini etkileyeceği için kolay çıkmadı pek. Görüşmeler zorlu geçti. Özellikle de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras için.

    Çipras'ın önüne sürülen şartlar sertti. Seçim kampanyası sürecinde karşı çıktığı ne varsa Brüksel'deki zirvede önüne getiridi. Ama karşısında durduğu yerden hiç taviz vermeyen Almanya Başbakanı Merkel vardı.

    Euro Bölgesi liderleri Yunanistan için anlaştı

    Almanya 50 milyar euroluk varlık fonu oluşturulmasını ve bu fonun merkezinin Yunanistan dışında olmasını talep etti. Bu Yunanistan için kabul edilemezdi. Brüksel'deki bazı Yunan diplomatlar talebi "Başka bir gezegende yaşıyor olmalılar" diyerek yorumladı. Çünkü Yunanistan bu rakamı karşılayamazdı. Ellerinde en fazla 17 milyar euroluk mal varlığı bulunuyordu. Çipras ve Maliye Bakanı Çakalotos direndi. Diğer ülkeler Merkel'i bu talebi yumuşatması konusunda iknaya çalıştı. Hatta İtalya Başbakanı Matteo Renzi Merkel'e "Yunanistan'ı bu kadar küçük düşürme" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan'ı "kurtarma paketi" neleri içeriyor?

    Tüm itirazlara, araya giren liderlere rağmen masada bir anlamda Merkel'in istediği oldu. Çipras bu talebe boyun eğmek zorunda kaldı. Kazancı 50 milyar euroluk fonun merkezinin Atina olacak olmasıydı.

    Avrupa özellikle Almanya "bu bir darbe" yorumuyla sosyal medyada çok eleştirilmişti. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ise o eleştirilere karşı çıktı. Varılan uzlaşı için "Tipik bir Avrupa anlaşması" dedi.

    Çipras: "Anlaşmanın yükünü daha önce bedel ödemeyenler üstlenecek"

    Brüksel'de varılan anlaşma ile Atina'da Syriza hükümetini zor günler bekliyor. Başbakan Çipras'ın partisi Syriza içinde çatlaklar büyüyor. Rakamsal olarak gerekli destek parlamentoda belirse bile erken seçim ihtimali hala konuşuluyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow