Yemen'de son durum ne? Yemen Ankara Büyükelçisi CNN TÜRK'te anlattı
Yemen'de yaklaşık 7 yıldır süren çatışmalarda 233 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulaştı. Ancak yaşanan tüm bu acılardan sonra şu an Yemen'de bir barış umudu hakim. Suudi Arabistan ve İran'ın yakınlaşması bölgede memnuniyetle karşılandı. Peki, ittifak Yemen'e de barış getirir mi? Detaylar CNN TÜRK'ten Mehmet Şimşek'in Yemen Ankara Büyükelçisi Mohamed Saleh Ahmed Turiq ile yaptığı özel röportajında
- SİZİN DE BİLDİĞİNİZ GİBİ YEMEN’DE 8 YILDIR SAVAŞ DEVAM EDİYOR. PEKİ ŞU ANDA ORADA SON DURUM NEDİR?
- Yemen’de şu an genel olarak ekonomik, insani, toplumsal ve yönetim alanlarında çok zor bir durum yaşanıyor. Kalıcı barışı sağlamak için girişimler başlatıldı. Aynı şekilde ülkenin meşrutiyeti için genel bir yönelim söz konusudur. Yani Yemen’in liderlik konseyi için. Aynı zamanda bir huzur ve barış arayışı var. Bununla beraber savaştan dolayı büyük zorluklar yaşayan Yemen halkının ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalıdır. Şu anki yönetim bunun farkında ve bunu nasıl çözeceğinin arayışı içerisinde. Husi milisleri ile büyük bir anlaşmazlık yaşansa da bu çalışmalar sürüyor. Umuyorum ki bu kalıcı bir barış olur ve tüm taraflar bu diyaloğa geri döner. Şu an barış görüşmelerinin başlangıcında esir takasları yapıldı. Yemen’in huzuru için görüşmelerin maddelerinden biri de barışın ve istikrarın devamının sağlanması olacak.
YEMEN’DEKİ GRUPLAR ARASINDA BİR BARIŞ GÖRÜŞMESİ OLDUĞUNU DUYDUK. SİZCE YEMEN’DEKİ SAVAŞ BİTER Mİ? BU KONUDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
- Gerçekten Yemen’de savaşın devamlılığı üzerine varlığını sürdüren bir silahlı milis gücü bulunmakta. Bu milis gücü tamamen İran’ın kontrolünde hareket ediyor. Eğer İran Husileri ikna eder ve bölgesel güçlerle yani Suudi Arabistan ve kardeş ülke Birleşik Arap Emirlikleri ile işbirliği yaparsa savaşın durması daha kolay olacaktır. Yemen’deki savaşın bitmesi ve acıların son bulması ancak kardeş ülkelerin, körfez ülkelerin ve koalisyondaki ülkelerinin bir araya gelmesiyle mümkün olacaktır. Özellikle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri… yine de bizim Yemen’in o mutlu günlerine döneceğine dair umutlarımız devam ediyor. Yine bölgede etkili bir aktör olacaktır. Yemen eski günlerine kavuştuktan sonra herkese el uzatabilir çünkü çok güçlü bir coğrafi konuma sahip, özellikle Babülmendep Boğazı'nın Yemen’de bulunması bunun bir örneği… ayrıca Yemen tüm ülkeler için bir koridor vazifesi görüyor. Kısacası Yemen’in konumu Arap ülkeleri ve Diğer ülkeler için bir güven kaynağıdır.
HUSİLERİN İŞGALİNE SON VERMEK İÇİN BUNLARA KARŞI OLAN DİĞER TÜM GRUPLARIN BİR ARAYA GELİP BERABER HAREKET ETMESİ MÜMKÜN MÜ SİZCE?
- Değerli kardeşim, Husilerin varlığını sürdürebilme kaynaklarından biri de karşısındaki grupların birleşememesidir. Eğer Husilere karşı savaşan gruplar birleşirse Yemen halkı tüm parti, kurum ve kuruluşlarıyla bir olur. Ve devlet tek bir ses ve fikirle hareket etmeye başlar. İşte o zaman Husilerin hiçbir meşruiyeti kalmaz. O zaman da ne Yemen’in dağlarında ne güzel sahillerinde ne de çöllerinde hiçbir şekilde barınamazlar. Bununla birlikte Yemen halkı kendi sorun ve anlaşmazlıklarını kolaylıkla çözer.
İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN SON DÖNEMDE YAKINLAŞTI VE ÇİN’İN ARABULUCU OLMASIYLA İKİ DEVLET KARŞILIKLI BİR ANLAŞMA İMZALADI. SİZCE BU ANLAŞMA YEMEN’İ NASIL ETKİLER?
Sizin de bildiğiniz gibi Husiler sürekli birilerini düşman olarak tayin ediyor. Sözde kendilerini Yemen halkının temsilcileri olarak görüyorlar. Farklı yollarla halkı gerçeklerden uzaklaştırıyorlar. Suudi Arabistan ve Arap koalisyonu üzerine düşeni yapıyor. Suudi Arabistan ve İran’ın bu yakınlaşması Yemen halkının menfaatine olacağını pek düşünmüyoruz. Sürekli olarak teyakkuzda bekliyoruz. Biz bu konuda İran’ın samimi olmadığını düşünüyoruz. İran’ın farklı ülkelerde izlediği politikalar da bunun bir göstergesidir.
SAVAŞ NEDENİYLE YEMEN’DE BÜYÜK BİR İNSANİ KRİZ YAŞANIYOR VE ÇOCUKLAR BÜYÜK ACILAR ÇEKİYOR. BAŞTA ÇOCUKLARLA İLGİLİ KONULAR OLMAK ÜZERE SON DURUM NEDİR?
Yemen’de Çocuklar, yetişkinler, öğrenciler kısacası halkın tüm kesimi gerçekten çok büyük bir acı çekiyor. Okullara, çadırkentlere diğer kurum ve kuruluşlara da bu durum yansıyor. Top atışları ve mayınların patlaması sonucu yaralanan vatandaşlar var. Yemen’de büyük bir yoksulluk hakim. Ve yine sivil toplum örgütlerinin eksikliği ve Birleşmiş Milletler’in üzerine düşeni yapmaması durumu daha da ağırlaştırıyor. Yemen halkı çektiği acılar uluslararası sivil toplum örgütleri ve BM’nin üzerine düşeni yapmamasından kaynaklanıyor. Sizin aracılığınızla bu kuruluşlara seslemek istiyorum. “Yemen halkına karşı olan sorumluluğunuzu ve görevlerinizi yerine getirin” . bu gün görülüyor ki Yemen’in sağlık, insani ve ekonomik olarak yardıma ihtiyacı vardır. Orada gerçekten çocuklarla birlikte bir çok hayat var. Orada savaş var. Ölüm ateşi var. Yemen’de uluslararası bir yasak var ama yine de hiç kimseden Husi darbesinden dolayı yaşanan bu krizi durdurmak için bir çaba görmüyoruz.
TÜRKİYE HALKINA VE DEVLETİNE BURADAN NE SÖYLEMEK İSTERSİN?
Yemen halkı ve Hükümeti, Türk halkını ve devletini gerçekten çok takdir ediyoruz. Farklı koşullarda Yemen ve Yemenlilerin yanında durdular. Bu duruşlarından dolayı onlara büyük saygı duyuyoruz. Türkiye’nin daha güçlü ve başarılı olasını diliyoruz. Türkiye bizim için önemli bir devlet İslam ümmeti için de yine çok önemli bir yeri vardır. Birbirimize elimizi uzattığımız zaman asıl fakirliği ve toplumların ihtiyaçlarını hissederiz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Trump yönetiminin Orta Doğu politikası ne olacak? Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı! Bu 3 başlık takip edilecek...
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok