Yapay et soframızda olacak
Laboratuvar ortamında kök hücre çoğaltılarak elde edilen yapay kırmızı et beş yıl içinde market raflarında olabilir. Bilim insanları etin maliyetini kilogram başına 5 dolara düşürmeyi hedefliyor.
Dünya nüfusu artarken, yapay gıda çalışmaları hızla devam ediyor. Hiç bir hayvanı kesmeden, kök hücrelerden laboratuvarda yetiştirilen yapay kırmızı et nasıl sürdürülebilir bir alternatif olabilir? Bilim insanları bu sorunun yanıtını bulmaya çalışıyor.
Et talebinin, dünya nüfusunun dokuz milyarı geçmesiyle önümüzdeki 30 yıl içinde iki katına çıkması bekleniyor.
Laboratuvarda et üreten şirketler bu talebi çevreye daha fazla zarar vermeden karşılamanın tek yolu olduğunu söylüyor. O da yapay et üretmek.
İlk olarak 5 yıl önce Hollandalı "Mosa Meat Şirketi tarafından üretilen yapay et laboratuvardaki sığır kök hücrelerinden kültürlenen yaklaşık 20.000 protein şeridini bir araya getirerek elde edildi.
Bath Üniversitesindeki bilim insanları çim üzerinde canlı hayvanlardan elde edilen kök hücrelerin çoğaltılmasıyla yapay kırımızı et üretti. Fakat yapay et yaklaşık 20 bin dolarlık bir çalışmanın sonucunda elde edildi.
Bilim insanlarının hedefi kilogram başına maliyeti 5 dolara düşürmek.
Eğer üretim maliyetleri düşürülebilirse bilim insanları önümüzdeki 5 yıl içinde yapay etin market raflarında yerini alacağını ifade ediyor.
Yetkililer, ilk ürünlerini 2021'e kadar satmayı umduklarını dile getirdi.
Çevreciler dünyada özellikle Çin gibi yükselen ekonomilerden gelen et talebi artışının sürdürülebilir olmadığını çünkü inek eti, domuz eti ve tavuk etinin bitkisel proteinlerden çok daha fazla kaynak tükettiğini belirtiyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…