Vuslat Doğan Sabancı: İslamofobik söylemlere izin vermeyeceğiz
Aydın Doğan Vakfı Başkan Yardımcısı ve Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, ABD'de Atlantic Council'da "İslamofobi: Efsaneleri Çökertmek ve Daha İyi Bir Diyalog Kurulmasını Sağlamak" konulu panelde açılış konuşmasını yaptı. Vuslat Doğan Sabancı, DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerinin İslam'ı kullanarak dünyaya terör ve vahşetle saldırdığını söyledi. Bunun hem İslamofobiyi hem de Batı karşıtlığını tetiklediğini ifade etti. Bunun çaresinin de "korkuyu yok etmek" olduğunu söyleyen Vuslat Doğan Sabancı, bunda medyanın büyük rolü olduğunu belirtti. "Konuşma özgürlüğümüz kadar, duyulma hakkımıza da sahip çıkalım" dedi.
İzmir'de 149 öğretmen hakkında göreve iade kararı
Ash Carter: Türkiye ile ortaklığımız çok güçlü
Metrobüs bariyerlerine çarpan otomobil ikiye ayrıldı
Devlet Bahçeli'den başkanlık tartışmasıyla ilgili yeni açıklama
HDP'li başkan gözaltına alınınca BBP'li eski başkan davullu zurnalı kutlama yaptı
Giydiği pantolondan yarasa çıktı
Batıda İslam karşıtlığının yoğunlaştığı dönemde Doğan Grubu ABD’de tarihi bir panel düzenledi. Doğan Grubu'nun, ABD'nin en etkin düşünce kuruluşlarından Atlantic Council ve dünyanın en saygın kültür kurumlarından Smithsonian ile birlikte düzenlediği "Islamophobia: Overcoming Myths and Engaging in a Better Conversation" başlıklı Panel'in açış konuşmasını Vuslat Doğan Sabancı yaptı.
Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, demokrasinin en önemli prensiplerinden birinin de "çoğulculuk" kavramını "gerçekten içselleştirmek" olduğuna dikkat çekerek, "Barış istiyorsak birlikte yaşamanın yollarını bulmalıyız" çağrısı yaptı.
Yönetimini de, Atlantic Council Başkanı Frederick Kempe'nin üstlendiği panele, bu alanın saygın otoriteleri olarak bilinen, din tarihçisi Karen Armstrong, eski devlet bakanı Dr. Mehmet Aydın, Johns Hopkins Üniversitesi İleri Uluslararası Çalışmalar Okulu Dekanı Vali Nasr ve ünlü insan hakları aktivisti yazar Zainab Salbi katıldı.
Konuşmasını, "Başkan Obama, Birleşmiş Milletler toplantısında yaptığı son konuşmada şöyle demişti: Nasıl bira rada yaşayabileceğimiz sorusunu cevaplandırmadan, sadece etrafımıza duvar inşa ederek kendi toplumlarımızı aşırılıktan koruyamayız. Dünya artık çok fazla iç içe geçmiş durumda ve bunun için çok küçük" diyerek başlayan Vuslat Doğan Sabancı, "Çok doğru bir tespit" dedi ve ekledi:
"Dünya içi içe geçmiş durumda: Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan tehdit, orayla sınırlı kalmıyor, bütün dünyayı etkiliyor. Ve o tehdidin nasıl algılandığının, nasıl tanımlandığının ve nasıl mücadele edildiğinin sonuçları da küresel oluyor. Tehdit küresel olduğu için barışı da sadece küresel boyutta sağlanabilir. Artık insanların kaderleri birbiriyle hiç olmadığı kadar bağlı hale geldi. Obama'nın da belirttiği gibi etrafımıza duvarlar örerek kendimizi koruyamıyorsak ya da en gelişmiş silah teknolojileri bile tehdidin yayılmasını durduramıyorsa durup bir düşünmemiz lazım"
"Birbirimizi anlamak için iyi niyetli bir çaba göstermeliyiz"
Konuşmasının devamında, "Avrupa Suriye krizine kadar her yıl ortalama 1,5 milyon mülteci kabul ediyordu. Ancak son 2 yıldır 160 bin Suriyeli Müslüman'ı almakta isteksizler. Neden ? Acaba asıl rahatsız oldukları dinsel farklılık mı?" sorusunu soran Vuslat Doğan Sabancı, "Maalesef DEAŞ ve EL Kaide gibi bir avuç sapkın İslam'ı kullanarak dünyaya terör ve vahşetle saldırıyor. Hepimize korku salıyor" dedi ve şöyle konuştu:
"DEAŞ adlı yapılanma Batılı Hıristiyan ve Yahudiler'in toplamından çok daha fazla Müslüman katletmiştir ve katletmeye devam etmektedir. Yani Müslümanlar, bu yapının hem doğrudan hem de dolaylı mağdurlarıdır.
"Çoğulculuk kavramını gerçekten içselleştirerek yaşamak"
‘’Peki çözüm nedir? Çözüm birlikte yaşamayı öğrenmek. Bunun için farklılıklarımıza saygı göstermeli, ortak noktalarımızı hatırlamalı ve birbirimizi ilgiyle dinlemeliyiz. Hatta birbirimizi anlamak için iyi niyetli bir çaba göstermeliyiz. Ancak bu şekilde birlikte yaşama kurallarını oluşturabiliriz. Yani demokrasinin en önemli prensiplerinden biri olan 'çoğulculuk' kavramını gerçekten içselleştirerek yaşamayı..."
"Teröre karşı mücadeledeki en önemli müttefikini de küstürme riski vardır"
Öncelikle, "İslam'ı vahşetlerine kılıf yapmaya çalışanlar" ile "İslam dinine mensup olanları çok dikkatli ve çok hassas" bir şekilde birbirinden ayırmak gerektiğinin altını çizen Vuslat Doğan Sabancı, "Bir avuç sapkının İslam adına sergilediği barbarlık nedeniyle, milyonlarca Müslüman'ı töhmet altında bıraktığınızda daha iyi bir dünya kurmak için en önemli müttefikiniz, ortağınız olan o milyonları da kaybetmiş olursunuz. Yani İslamofobi meselesi sadece Müslümanlara haksızlık yapma meselesi de değildir. Aynı zamanda teröre karşı mücadeledeki en önemli müttefiki de küstürme riski vardır" dedi.
"Batı dünyası Müslümanlar'ın yüzde 58'ini fanatik görüyor"
Sözlerini, "İslamafobik söylem ve hareketlere izin vermeyeceğiz" diye sürdüren Vuslat Doğan Sabancı, PEW Araştırma Merkezi'nin düzenlediği bir anketin sonuçlarına göre, Batı dünyasının Müslümanlar'ın yüzde 58'ini fanatik gördüklerini vurguladı ve ekledi:
"İslam dünyasındakiler de Batı'yı egoist, yukardan bakan ve kendi değerlerini dayatıcı olarak görüyor. Yani İslamofobi Batı karşıtlığı hatta Batı nefreti doğuruyor, bu da gene dönüp İslamofobiyi besliyor. İslamofobi sadece Batı karşıtlığını azdırmakla kalmıyor bir de radikallerin, İslam adına terör yaratanların eline müthiş bir propaganda aracı da veriyor. İŞİD Avrupalı Müslüman gençleri kazanabilmek için en çok ezilmiş, hor görülen, ötekileştirilip dışlanan Müslüman kimliği üzerine oynuyor."
"Önyargılı, yanlış bilgilerle İslam konusunda nefret söylemleri geliştirmemelidir"
Sözlerini, "Bugün işte tam da bu nedenle toplandık. Ve bu konuda düşünmüş, yazmış, çizmiş çok değerli panelistlerimizle konuyu enine boyuna tartışacağız. Ben ise projektörü önce medyanın bu alandaki rolüne tutmak istiyorum" diye sürdüren Vuslat Doğan Sabancı "Medya öncelikle İslamofobi konusunda kutuplaşmanın aracı ve amacı haline dönüşmemeli. Önyargılı, yanlış bilgilerle İslam konusunda nefret söylemleri geliştirmemelidir.
Aksine İslam'ın kendisini doğru bir şekilde ifade eden sesinin, dünyanın çeşitli yerlerinde bir avuç sapkının patlattığı bombaların sesinden çok daha gür bir şekilde çıkmasını sağlamalıdır" çağrısında bulundu.
"Basın özgürlüğünü kullanarak kimsenin haysiyetine kast edilmemelidir"
Düşünce ve ifade özgürlüğünün en temel insan haklarından biri olduğunun altını çizen Vuslat Doğan Sabancı, "Aydınlanmanın ve ilerlemenin olmazsa olmazıdır. Ve tabii ki özgür basın demokrasilerin bel kemiğidir. Ancak bu hak başkalarının kişisel ve dini duygularını rencide etmenin bir gerekçesi olarak kullanılmamalıdır. 'Haysiyet' de temel bir insan hakkıdır. Ve basın özgürlüğünü kullanarak kimsenin haysiyetine kast edilmemelidir. Soru sorma özgürlüğü üzerinde titremeliyiz. İştahla savunmalıyız" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bütün seslere kulak verin, ancak en güzeline uyun."
"Birlikte yaşama kurallarını oluşturuyorsak kendi konuşma özgürlüğümüze sahip çıktığımız kadar başkasının da 'duyulma' hakkına sahip çıkmalıyız. Hepimiz birlikte bu gemideyiz. Ve bu gemiden başka gidebilecek yerimiz yok. Barış istiyorsak birlikte yaşama yollarını bulmalıyız... Bunun için kalıplaşmış fikirlerimizi ve önyargılarımızı bir kenara bırakarak; 'korkmadan, merakla' ötekinin sesine kulak vermeliyiz. Birbirimizi anlamaya ve dinlemeye, 'hakiki sohbete davet' etmeliyiz. Bu sözlerimin en güzel ifadelerinden biri Kuran-ı Kerim'in Zümer Suresi'nin 18. ayetinde şöyle yer bulur;
“Bütün seslere kulak verin, ancak en güzeline uyun"
Vuslat Doğan Sabancı'nın açılış konuşmasının ardından başlayan panele katılan İngiliz yazar Karen Armstrong, İslamafobi'nin "mantıksız bir korku" olduğunu belirterek, "Bir sebebi yok, sadece hislere dayanıyor" dedi ve ekledi:
“Berlin Duvarı yıkılırken alkışlıyorduk; ama, şu an yeni duvarların yükselişini alkışlıyoruz, dünyada bir şeyler değişti. Tarih boyunca bazı gruplarda bir nefret patlaması görülmüştür, Haçlılar gibi. Bu korkular kişinin kendi endişelerinin yansımasıdır.”
Armstorng, dünya liderlerinin Paris'te ifade özgürlüğünü savunmak için omuz omuza yürüdüklerini, ama Müslüman ülkelerde herhangi bir ifade özgürlüğüne yer vermeyen rejimleri destekleyenin de kendileri olduğunu söyledi.
Vali Nasr: Müslümanlar bunun ABD dış politikasıyla ilgili olduğunu düşünüyor
İran asıllı Amerikalı öğretim görevlisi ve Ortadoğu üzerine uzmanlaşmış yazar Vali Nasr’a göre de, İslamofobi, terör sorunlarını yaratan ABD dış politikası yerine Müslümanları, İslamı suçlamak anlamını taşıyor.
Vali Nasr “Amerika 11 Eylül saldırıları için İslam dünyasının suçlarken, Müslümanlar bunun Amerika dış politikasıyla ilgili olduğunu düşünüyorlardı” dedi ve Amerika’da dini grupların İslam hakkında çok net düşünceleri olduğunu ve İslam’ı kendilerine bir rakip olarak gördüklerini söyledi.
Zainab Salbi: Yapılması gereken ilk şey Müslümanları bireyselleştirmek olmalı
Kadın hakları aktivisti, yazar Zainab Salbi de konuşmasında, “Müslümanlar birbirlerinden farklı inşalar, bütün Müslümanlar aynı insan değil. İnsanlar Müslümanların bireyselliğini ellerinden alarak onları genelliyorlar” dedi.
Müslümanların kimliklerinin ve fikirlerinin doğdukları ülkeye göre çeşitlilik gösterdiğin vurgulayan Salbi, bu durumu şöyle özetledi:
"İnsanlar Müslümanların şeriat istediklerini düşünüyorlar ama aslında onların bu ülkelere gelme sebebi laik anayasalar. Amerika, Avrupa ve hatta Orta Doğudaki pek çok Müslüman İŞİD’in İslam karşıtı olduğunu düşünüyor, çünkü İŞİD Müslümanlara yabancı olan yeni terimler, yeni tanımlar yaratıyor.”
Mehmet Aydın: Birbirimizin kültürüne ve değerlerine saygı duymak zorundayız
Mehmet Aydın da konuşmasında, "İslamofobiyle savaşmak için kültürlerarası bir eğitime ihtiyacımız var. Birbirimizin kültürüne ve değerlerine saygı duymak zorundayız" dedi.
İslamofobiyi "çok boyutlu bir kavram" olarak tanımlayan Aydın, “İslamofobi sosyal hayatın içinde, psikolojik bir boyutu var ancak aynı zamanda politik bir bir boyutu da var” dedi ve ekledi:
“İslamofobi, İslam’ın erken zamanlarına dayanır çünkü İslam, Hristiyanlığa meydan okumuştur. İslamofobi Orta Çağ’da artmıştır. Bu Orta Çağdan günümüze gelen bir düşünce akımı. İslamofobi bir salgın olmadan önüne geçilmeli. İslamofobi sadece Müslüman dünyasını değil bütün dünyayı ilgilendiriyor.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…