hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO HABER | Uzman isimler anlattı: İsrail’in suikast çıkmazı!

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail 7 Ekim’den bu yana birçok önemli isme suikast düzenledi. Bunun son halkası Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye oldu. Bu adımla bölgede neler değişecek? İran İsrail'e nasıl bir karşılık verecek? CNN TÜRK Muhabiri Mehmet Şimşek, merak edilenleri konunun uzmanlarına sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail'in 7 Ekim’den bu yana düzenlediği suikastlar devam ediyor. Son kurban ise Hamas lideri İsmail Haniye oldu.

    Dr. Hazar Vural Jane: İsrail tarafından uzun zamandır düzenlenen suikastlar, uzun döneme yayılan ve 7 Ekim sonrası defaatle gördüğümüz bir saldırı şekli.

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan: Siz Haniye’yi öldürürsünüz, Aruri’yi öldürürsünüz… Bu tip isimleri öldürebilirsiniz ama burada bir Filistin halkının direnişi var.

    Ekim'den sonra İsrail'in Filistin’e yönelik başlattığı saldırılar tüm şiddetiyle devam ediyor. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları başladıktan birkaç hafta sonra Başbakan Binyamin Netanyahu, direnişin önemli isimlerini hedef alacaklarını belirtti.

    Dr. Hazar Vural Jane: Bütün dünya bir anlamda Gazze’de bir an önce savaşın bitmesini isterken, Netanyahu ve onun hükümeti, İsrail bunun tam tersi hamleler yapıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan: İşi bir savaşa dökerek, bölgeyi sarstığını büyük bir krize yol açtığını görüyoruz. Bu günden sonra ne olur bilinmez ama batı halkları buna tepki gösterse bile, iktidarlar değişmedikçe burada bir çözüm olması kolay değil.

    Suikast furyası İran Devrim Muhafızı lideri Rıza Musevi ile başladı. Rıza Musevi, 25 Aralık Suriye'nin başkenti Şam'da öldürüldü.

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan: Hatırlarsan Şam Büyükelçiliği’ne saldırı sonrası bir karşılık bekleniyordu. Fakat İran’ın yaptıklarının tam bir karşılık olduğunu söylemek mümkün değil.

    Dr. Hazar Vural Jane: İsrail sadece savaştığı ya da karşıt durumda olduğu Hamas’a değil, Hizbullah’a, İran’a, Haşdi Şabi’ye yani bölgedeki kendisini güvenlik açısından tehlike oluşturduğunu düşündüğü direniş ekseninin tüm parçalarına saldırıyor.

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan: Devrim muhafızları liderlerinden bir tanesi ve İran Şam Büyükelçiliği’nde öldürüldü. Bu ne demek? İran’a büyük bir operasyon demek.

    İsrail’in suikastları Hamas’ın Beyrut Temsilcisi Salih Aruri ile devam etti. İsrail kimi zaman Hamas'ı, kimi zaman da Hizbullah ve Haşdi Şabi’ye saldırdı. Bazen de İran'ı direkt olarak hedef aldı.

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan: Hizbullah’la görüşmesinden sonra öldürülüyor. Bu da Lübnan’da bir İsrail istihbarat alanının olduğunun göstergesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dr. Hazar Vural Jane:  Hamas’la Gazze’de yürütülen savaşın ki on ayı geride bırakmaktayız. Bu suikastlar ve saldırılar, bu savaşı bitirmek için değil… Tam tersine direnişe can ve güç veriyor.

    Hizbullah ile İsrail arasındaki gerginlik devam ederken bir gün arayla iki suikast haberi geldi. Önce Hizbullah’ın askeri operasyonlar komutanı Fuat Şükür'ün bulunduğu evin bombalandığı haberi geldi.

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan: Fuat Şükür, Hizbullah’ın 2 numaralı ismi. Öyle kolay bir isim değil... 82‘deki Hizbullah yapılanmasının o masada toplanan ilk ekibinden olan birisi.

    Bu olaydan bir gün sonra ise İran’dan gündeme bomba gibi düşen bir haber geldi. İran Devrim Muhafızları, Hamas lideri İsmail Haniye'nin İsrail tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

    Dr. Hazar Vural Jane: Bütün bunlar istihbarat dahilinde gerçekleşiyor. En son gerçekleşen saldırıda da nokta atışıyla Haniye’nin öldürülmesi çok fazla soruyu beraberinde getirdi.

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan: Haniye’de çok önemli bir isim. Şimdi Hamas İsrail hapishanelerinde kurumuş bir örgüt ve o il çatıdaki isimlerden birisi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İRAN BU SALDIRILARA GEREKEN CEVABI VEREBİLDİ Mİ?

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan: Şimdi İran’ın belli ki istihbarat ağı çok zayıflamış durumda. İçerisine sızılmış durumda gibi bir görüntü var. Bu görüntünün ortadan kaldırılması için İran’a zaman lazım. İran’ın şu anda tırnak içerisinde karizmasını çizildiğini görüyoruz.

    Dr. Hazar Vural Jane: İran uluslararası hukuku öne sürüyor. Uluslararası metinlerden bahsediyor ve resmi olarak cevap hakkını kullanacağını söylüyor. Eğer İsrail’in yaptığı pervasız bir şekilde, eş saldırılar düzenlerse İran o zaman bölge içinden çıkılamaz bir hale gelir.

    İsmail Haniye'nin öldürülmesiyle, İsrail Hamas arasındaki savaş yeni bir evreye girmiş oldu.

    BUNDAN SONRA NE OLACAK?

    CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan: bir direniş meselesidir. Her ne kadar liderleri öldürseler de halkın direnişi halen devam ediyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow