hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | SU KRİZİ! Yunanistan’ı kuraklık vurdu...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Tüm dünya iklim kriziyle mücadele ederken yıllardır yağış alamayan Yunanistan’ın kuzeyinde de ciddi bir kuraklık yaşanıyor. Göller ve tarım alanları kuruyor. Halk kuraklığa çözüm arıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kuraklık bu yıl da Avrupa’yı vurdu. Yunanistan önemli bir su kriziyle karşı karşıya kaldı. Yakın zamana kadar Yunanistan’ın kuzeyindeki Picrolimni Gölü çamur banyoları için popüler bir nokta haline gelmişti. Göl yıllardır yağmur yağmayınca, bu yaz çatlak topraktan oluşan sığ bir havzaya dönüştü. 

    -          “İki yıldır hiç yağmur yağmadı, bu yüzden göl tamamen kurudu. Eskiden su vardı. İnsanlar yüzmeye gelirdi”

    Çanakkale'nin karşı komşusu ve Yunanistan turizminin bilinen noktalarından olan Halkidiki bölgesinde kuraklık etkili olmaya başladı. Hem çiftçi hem de bundan etkilenen Yunanlar toprakları için çözüm arayışında.

    -           “Döngüsel ekonomi uyguluyorum. Bulaşıklarımı yıkadığım suyu bahçede kullanıyorum. Bir leğende duş alıyorum ve daha sonra leğendeki suyu bahçeye döküyorum. Çünkü aksi takdirde her şey kururdu. Elimden geldiğince su tasarrufu yapmaya çalışıyorum ve hatta gerektiğinde, tuvalete bile denizden su taşıdığım oldu”

    Vatandaşların kimi yakın bölgelerden kamyonla su getiriyor, kimi ise alternatif kaynaklar arıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    -           “Bu zeytinler önümüzdeki 10 gün içinde yağmur yağmazsa yağ olarak kullanılacak. Doğal su kaynağı olmadığı için toprağımızı sadece tank suyuyla yaşatabiliyoruz. Kuyuların tamamı kurumuş, su seviyesi 300 metreye ulaşmış durumda”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow