hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | İsrail’in hedef aldığı Hamas liderleri!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Hamas Lideri İsmail Haniye İsrail'in hava saldırısında yaşamını yitirdi. Suikastın ardından Haniye, İsrail daha önce de defalarca Hamas liderlerini hedef aldı. Şimdi o suikast ve öldürme girişimlerini hatırlayalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şin Bet 1993 yılında Hamas lideri Yahya Abdullatif'e operasyon düzenledi. Ayyaş'ın amcasından telefonunu isteyen İsrail iç istihbaratı, telefona patlayıcı yerleştirerek Ayaş’ı öldürdü. Ayaş'ın ardından İsrail birçok Hamas liderini öldürmeye çalıştı. Yalnız 5'i başarılı oldu.

    Birçok suikast girişiminden kurtularak yaşamına devam eden ve Hamas liderlerinden biri olan Halid Meşal, 25 Eylül 1997'de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun emriyle, Ürdün’e sızan Kanada pasaportlu 10 MOSSAD ajanı tarafından zehir enjekte edildi. İki MOSSAD ajanı yakalandı. Dönemin Ürdün Kralı Hüseyin, panzehir verilmezse iki ajanın idam edileceğini söyleyince panzehir gönderildi ve Meşal kurtuldu.

    Meşal'in ardından lider olan Yasin ise kurtulamadı. Şeyh Ahmed Yasin, İsrail tarafından 1989'da tutuklandı. 8 yıl hapis yattıktan sonra 1997'de serbest bırakıldı. İsrail 2003'te onu öldürmeyi denedi, başarılı olamadı.

    Bundan bir yıl sonra 22 Mart 2004'te da Gazze’deki camide namaz kılarken, bir helikopter saldırısında namazdan çıktığı anda öldürüldü. Yasin'in hemen ardından yerine Abdülaziz er-Rantisi geldi. Rantisi,1992 ve 2003 yıllarında İsrail tarafından düzenlenen bir suikast girişiminden kurtulmuştu. İsrail onu bir daha hedef aldı ve Şeyh Ahmet Yasin'in yerine geleli daha bir ay olmadan 17 Nisan 2004 tarihinde İsrail Hava Kuvvetleri’nin Gazze'de Apache helikopterleriyle düzenlediği saldırıda öldürüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mahmud El Mebhu, savaşın başında Ocak 2010'da Dubai’de bir oteldeydi. 11 kişilik ölüm timi, kimliklerini gizlemek için takma sakal, peruk ve tenis kıyafetleri kullandı. El Mebhu'nun odasına sızan MOSSAD ajanları, Mebhu'yu öldürdü.

    Haniye'nin Yardımcısı Salih el-Aruri, 2 Ocak 2024 akşamı Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güney mahallelerinde İsrail tarafından düzenlenen bir insansız hava aracı saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

    Son olarak ise İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın yemin töreni için Tahran’a giden İsmail Haniye buradaki konutuna düzenlenen saldırıda öldürüldü.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow