hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO HABER | İsrail askerleri savaşmak istemiyor!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Gazze'de savaşmış bazı İsrail askerleri, bölge için aldıkları emri yeniden düşünüyor. Eski bir İsrailli yedek asker, ciddi kötü davranışlara tanık olduğunu söyledi ve çok sayıda askerin intikam ve öfke ile motive edildiğini söyledi. Şimdi Gazze’de görev alan o yedek askerler savaşa geri dönmeyi reddediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gazze’deki savaş yer alan Michael Ofer Ziv, sadece İsrail'in Gazze'deki katliamını protesto etmiyor... Savaş 10. ayını geride bırakırken, tekrar Gazze’ye gidip savaşmayı reddediyor.

    Michael Ofer Ziv;

    “Artık bunun benim görevim olduğunu hissediyorum. Orada ne yaptıysam, yaptıktan sonra buna olabildiğince karşı çıkmanın, sesimi yükseltmenin, bu mücadelenin bir parçası olmanın benim görevim olduğunu hissediyorum”

    VİDEO HABER | İsrail askerleri savaşmak istemiyor

    Michael, Gazze'deki İsrail güçlerine yönelik tehditleri izleyen ve sınırın ötesinden yapılacak hava saldırılarını onaylayan bir ateş kontrol subayı olarak görev yaptı. Ancak saldırıları ve sonrasındaki yıkım onu zihnen geri dönüşü olmayan bir yola soktu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mayıs ayı sonunda, o ve diğer 40 yedek asker, bir daha orduda hizmet etmeyeceklerini söyledi. Açık bir mektubu imzalayarak, "Vicdanımız, rehinelerin hayatlarının kirletilmesine el vermemize ve başka bir anlaşmayı sabote etmemize izin vermiyor" dediler.

    Michael Ofer Ziv;

    “Aslında şu anda orada olmam gerekiyordu. Geri çağrıldım. Onlara gelemeyeceğimi, net bir bilinçle gelip bunu yapamayacağımı, net bir zihinle, net bir kalple bu şeye katılamayacağımı söyledim. Ordudaki hava şöyle, önce ateş edip sonra soru sormaktı”

    Yuval Green De, Gazze'de sağlıkçı olarak görev yapıyordu. Aylar sonra o da şu an aynı noktada. Çünkü etrafındaki tarifsiz yıkımı göz ardı etmesi imkansız hale geldi. Onun için birliğindeki İsrail askerlerinin intikam dili dayanılamaz hale geldi.

    Yuval Green;

    “Kendimizi korumak için kullandığımız evlerden birindeydik, sonra dışarı çıkmamızı söylediler. Ve bu, Han Yunus'un ortasındaki bir evdi, Filistinliler tarafından kesinlikle daha sonra rehabilite edilecek bir yerdi. Ve bize onu yakmamızı söylediler, çünkü çıktığımız her evi yakıyoruz. 'Tamam' dedim. Bu iki veya üç ailenin evini ellerinden almak için yeterince iyi bir sebep değil. 'Bunu yapmayacağım ve eğer bunu yapacaksak, ben gidiyorum' dedim. Bölüğümün komutanı yeterince iyi cevaplara sahip değildi ve ben de öylece ayrıldım

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    VİDEO HABER | İsrail askerleri savaşmak istemiyor

    Savaş devam ediyor ve daha geniş bir bölgesel savaş yaklaşıyor. Ordu, Yuval ve Michael'ı hizmet vermeyi reddettikleri için yargılayabilir.

    Michael Ofer Ziv;

    “Gazze'de yaptıklarımıza katılmaktansa hapse girmeyi tercih ederim ama mümkünse ikisini de yapmamayı tercih ederim”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow