hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | İsrail askeri yıkıma dayanamadı, istifa etti! Tüm gerçekliği anlattı

    KAYNAKCNN

    Bazı İsrailli askerler Gazze’de gördükleri yıkıma dayanamayıp savaşı bırakıyor. İsrail ordusundan istifa eden Askeri Doktor Yuval Green CNN International'a konuştu. Gazze'de İsrailli askerler "Filistinlilerin hayatını önemsemiyorlar, intikam için evleri yıktılar" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail ordusundan istifa eden Askeri Doktor Yuval Green CNN International'a konuştu;

    “Han Yunus'a girmeden önceki günlerde... Gazzelileri şeytanlaştırmaya yönelik bir tür büyüyen bir atmosfer vardı. 7 Ekim olduğunda, şu anda onlara onlarla gelmek istemediğimi söylemek benim için zordu. Bu yüzden arkadaşlarıma katılmaya karar verdim. Yapılacak doğru şeyin ne olacağını bilmiyordum”

    Askerler, tüm girdikleri Filistinli evlerini yakıp yıkıyor, hatta oradan aldıkları eşyaları ailelerine hatıra olarak götürüyordu. Green ise buna dayanamadı.

    “Tüm Gazze'yi öldürmekten, mahvetmekten bahsedildiğini duyuyordum. Onu silmek, sanki bir tür meşru fikirmiş gibi insanların konuştuğu bir şey haline geldi”

    İsrail askerleri hep daha fazla intikam istiyordu.

    “Komutanlarımın askerlerle bir tür gitmeye ve düşündükleri şeyleri söylemeye çalıştıklarını hissettim. Askerlerin duymak istedikleri şeylerdi. Bilirsiniz, 'Bu sefer Gazze'de herhangi bir sınırımız olmayacak' gibi şeyler söylemek”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir gün komutanı, Filistinlilere ait bir evi yakmasını istedi. 26 yaşındaki İsrailli asker ise buna karşı çıktı.

    “Size %100 söyleyebilirim ki, en azından şu nedenlerle evleri yıktık. Filistinlilerin hayatlarını yeterince umursamıyoruz. Dedim ki, 'Buna katılmaya istekli değilim. Bu yüzden evsiz kalacak ailelere ait bir evi yıkmıyorum ve gidiyorum' Dışarı çıktım ve bir sonraki arabayla Gazze’den ayrıldım”

    Green'e göre, rehinelerin dönmesi ancak anlaşmayla mümkün ama İsrail’in bunu istemediğine işaret ediyor.

    “Bence şu anda masada somut anlaşmalar var. Hamas'ın kabul ettiği ve bu anlaşmalar mantıklı. Bu anlaşmalar tüm rehinelerin serbest bırakılacağını söylüyor ve İsrail savaşın sona ermesini kabul etmiyor. Bu çılgınca… Gazze’ye girmeden önce rehinelerle ilgili hiçbir şey söylemedik. Onları her an öldürebilirdik ve bu olan bir şey. Doğrudan İsrail bombardımanlarından öldürülen 10'dan fazla rehine ya da öldürülen üç rehine hakkında bilgi sahibiyiz”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow