hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Dünyadan mesajlar! İsrail-Lübnan savaşı çıkacak mı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne düzenlenen saldırı, bölgede gerilimi iyice artırdı. İsrail'in vereceği cevap endişeyle beklenirken, dünyadan bu gerilim savaşa yol açmamalı mesajları geliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne düzenlenen saldırı, bölgede yeni bir savaş çıkacağına dair endişelerin artmasına neden oldu. İsrail'in ne karşı mesaj vereceği beklenirken dünyadan da gerilimi azaltma mesajları geliyor.

    ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Lübnan'da İsrail ile Hizbullah arasındaki çatışmanın tırmanmasının kaçınılmaz olduğuna inanmadığını söyleyerek “İsrail'in kuzey sınırında çok fazla hareketlilik görmemize rağmen, bunun tam teşekküllü bir savaşa dönüşme potansiyeli konusunda endişeli olmamız gerektiğine inanmıyorum. Bir savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

    Austin, ABD’nin iki tarafın anlaşmazlıklarını diplomatik yoldan çözmesini umduğunu söyledi ve “İsrail kendini savunmak için gerekeni yapacaktır. Ve bunu defalarca gösterdi. İsrail'in kendini savunmasına yardımcı olmaya, ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız ama kesinlikle bu gerçekleşmesini istediğimiz bir senaryo değil. Bundan sonra meselelerin diplomatik bir şekilde çözülmesini istiyoruz” sözlerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı David Lammy ise Lübnan ve İsrail arasındaki durumun son derece endişe verici olduğunu söyleyerek “Tüm tarafları dikkatli davranmaya çağırıyoruz. İngiltere, Golan Tepeleri'nde 12 kişinin trajik bir şekilde hayatına mal olan saldırıyı kınıyor. Hizbullah saldırılarını ve istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini durdurmalıdır” dedi. 

    İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Orta Doğu'da bölgesel gerginliğin tırmanması konusunda endişelerini dile getirerek, İsrail'i Lübnan'dan gelen saldırılara tepki gösterme tuzağına düşmemeye çağırdı.

    “Ateşkes hipotezine yaklaştığımız her seferinde, bir şeyler oluyor. Bu, gerginliği tırmandırmayı ve İsrail’in tepki vermesini hedefleyen bölgesel aktörler olduğu anlamına geliyor. Bunu İsrail'i bu tuzağa düşmemeye davet etmek için söylüyorum. Bu aşamada ılımlılık mesajları göndermeye devam etmeliyiz” sözlerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow