Video Haber | Batı-Rusya arasında en büyük takas nasıl gerçekleşti?
Batı ve Rusya arasında soğuk savaş sonrası en büyük esir takası anlaşması gerçekleşti. Kremlin, anlaşmaya hazır olduğunu önceden açıklasa da, anlaşma sessizce gerçekleşti. Anlaşmanın detaylarıysa sonradan ortaya çıktı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “Bay Gershkovich'in memleketine dönebileceği ihtimalini göz ardı etmiyorum. ABD’nin istihbarat servislerinin, istihbarat servislerimizin hedeflerine ulaşmasına nasıl katkıda bulunabileceklerini düşünmelerini istiyoruz” sözleri çağrı oldu.
Batı ile Rusya arasındaki anlaşma karara bağlanana kadar sessizce ilerledi. Takas kararının ardından 7 uçakla 24 tutuklu, Batı ve Rusya, Belarus arasında değiştirildi. Anlaşmanın perde arkasındaki detaylar ise son derece karmaşık bir diplomasi trafiğine işaret ediyor.
Putin, o röportajda isim vermemişti, ancak Rusya'nın olası bir takasta kimi istediğini açıkça ortaya koydu. Cinayet suçundan çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını çeken Rus ajanı olduğundan şüphelenilen Vadim Krasikov Almanya'daydı. Bu durum ABD'nin dışında, Almanya'yı da takasa dahil olmaya zorladı.
Müzakerelerin sessizlik içinde yürütüldüğü, Rus Muhalif lider Aleksey Navalni'nin ölümünün ardından ortaya çıktı.
Geçen ay ise Amerikalı Gazeteci Evan Gerşkoviç, Rusya'da çıkarıldığı mahkemece 2 gün içerisinde 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Aynı gün ABD ve Rusya vatandaşı Gazeteci Alsu Kurmaşeva, Kazan'daki bir mahkeme tarafından 6,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Duruşma sadece iki gün sürdü. Bu, bir anlaşmanın yapıldığına ve bir takasın muhtemel olduğuna dair en güçlü işaretti. Çünkü Rus yetkililer normalde mahkumiyet kararını herhangi bir tutsak takasının ön şartı olarak görüyor ve birkaç gün sonra Belarus da bu kez Alman vatandaşı Rico Krieger'i affetti.
Olaydan günler sonra Ankara'dan kalkan uçak, bu kararların soğuk savaştan bu yana en büyük esir takasının parçası olduğunu ortaya çıkardı.