hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzmanlar Ortadoğu'da ateşin yayılacağını söylüyor

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail, İran'ın füzeli saldırısına yönelik karşılık vereceğini söyledi. İsrail'in yanıtı bölgesel savaşa neden olur mu? Peki İsrail'in İran'a yanıtı nasıl olacak? Lübnan'da İsrail saldırıları şiddetlenirken, Gazze'de ateşkes umudu tamamen rafa mı kalktı? Londra'daki Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nde araştırmacı olan Baraa Shiban değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail, Lübnan'a saldırıları hem genişletiyor hem de artırıyor. İran ise İsrail'e yönelik misillemesini füzelerle yaptı.

    Tüm bu gelişmeler Ortadoğu'da büyük bir savaş endişesine neden oluyor.

    İngiltere'deki araştırma merkezi Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü'nde görev yapan ve 2015'te Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilen Yemenli Baraa Shiban, "bölgesel savaş yaklaşıyor" dedi.

    Uzmanlar Ortadoğuda ateşin yayılacağını söylüyor

    “Buna yaklaşıyoruz. Eğer tam ölçekli bir bölgesel savaştan, özellikle İsrail ve İran arasında bir savaştan bahsediyorsanız. İsrail'in bu mücadeleyi defalarca düşündüğünü unutmayalım. Temel olarak İran'ın vekilleriyle mücadele ediliyor. Ve birçok kez, İsrailli yetkililer bunun bir kez ve herkes için sona erdirilmesi gerektiğini söylüyorlar.”

    Peki İsrail'in İran'a yanıtı nasıl olur?

    “Öncelikle, Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah altyapısını vurmaya devam edecekler, en azından şimdilik, görebildiğim kadarıyla, Litani Nehri'ne doğru ilerleyip, Lübnan ile arasında büyük bir tampon bölge oluşturacaklar. Suriye'yi vurma kapasiteleri var, Suriye içinde kurdukları Devrim Muhafızları komuta merkezlerinin ve üslerinin bazılarını vurma yetenekleri de var. Hatta Irak'ı da vurma yetenekleri var. Yani İsrail'in, karşılık vermeyi seçerse, vurabileceği birden fazla seçeneğiniz var.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uzmanlar Ortadoğuda ateşin yayılacağını söylüyor

    Shiban artık Gazze'de olası bir ateşkesin, Lübnan’da yaşananlar nedeniyle Lübnan'dan bağımsız yapılamayacağını söylüyor.

    “Diplomasi çabaları açısından, Başkan Biden'ın sadece iki veya üç hafta önce aslında ateşkes anlaşmasına çok yaklaştığımızı söylemesi iyi görünmüyor. Şu anda, odak noktası tamamen Lübnan'da olup bitenler. Kesinlikle, bu Gazze'de ateşkes yapılmasına ilişkin görüşmeleri geciktirecektir. Gazze ile tek taraflı bir anlaşma imzalamak ve Lübnan'ı görmezden gelmek çok zor olacak.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow