Uzay'a çöpünü bırakmaya ceza kesildi
Uzay'da Dünya’dan yayılan çöpler tehlike oluşturuyor. Buna karşı bazı telekomünikasyon şirketleri, uzay çöplerini toplamıyor. İlk kez bir şirkete uzay atığı cezası kesildi.
Uzay'ın kullanımı son yıllarda tartışılmaya devam ediyor. Şirketler, eskiyen uydularını Uzay'da bırakıyor ve bunlar Dünya'dan yayılan Uzay çöpleri haline geliyor. Buna karşın, henüz Uzay'ın kullanımına ilişkin gerçek bir kanun bulunmuyor. İlk kez bu konuda bir adım atıldı, ABD Federal Ceza Mahkemesi, Uzay'da çöplerini yanlış yere bırakan şirkete ceza kesti.
Komisyondan yapılan açıklamaya göre 2002 yılından bu yana yörüngede bulunan Echostar-7 adlı uydunun "yörüngeden düzgün bir şekilde çıkarılmaması" nedeniyle şirket 150 bin dolar ödeyecek.
Bu, Dünya çevresinde 122 km uzaklıkta uydu çöpü olduğu anlamına geliyor. Ancak plana göre, uydu çöplerinin Dünya’dan en az 300 km uzağa taşınması gerekiyor.
Dünya yörüngesindeki uydular sadece Uzay'a ya da yörüngeye değil, Dünya'ya da tehdit oluşturuyor. Birleşmiş Milletler'e bağlı Dış Uzay İlişkileri Ofisi'ne göre yörüngede bir bilye büyüklüğünde yarım milyon ve yaklaşık bir milimetre ölçülerinde yüz milyon atık parçası bulunuyor. Bu parçalar kimi zaman birbirine çarparak, çalışmakta olan uydulara zarar veriyor, kimi zaman da uçuşların yönünde sorun yaratabiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Pompeii kurbanları hakkındaki gerçekler ortaya çıktı: DNA analizleri tüm bildiklerimizi yıkıyor!
Hollanda’da maç öncesi sokaklar karıştı, İsrail tahliye uçağı gönderdi: 62 gözaltı! Amsterdam’da ne oluyor?
Almanya'da 'erken seçim' konuşuluyor
Kamala Harris nerede hata yaptı? “Aklıma bir şey gelmiyor” demesi hafızalara kazındı: İşte seçim kaybettiren nedenler...
Trump kaç para maaş alacak?