Türkiye-Irak arasında kritik toplantı: Ankara hangi mesajları verecek?
Türkiye ve Irak arasında önemli bir toplantı daha düzenlenecek. Bu kez Türkiye-Irak Ortak Planlama Grubu Bağdat'ta toplanacak. Peki, toplantıda hangi başlıklar ele alınacak, Ankara hangi mesajları verecek? Detaylara bakalım.
Türkiye ile Irak arasında diplomasi trafiği yoğun. 13 Nisan'da Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması'nın 5. Toplantısı Antalya'da düzenlenmişti. Ardından yayımlanan ortak bildiride PKK'nın her iki ülke için ortak tehdit teşkil ettiği belirtilmiş, "Terör örgütü, İmralı'nın PKK'nın feshedilmesi ve silah bırakması yönündeki çağrısına uymalı" vurgusu dikkat çekmişti.
Bu kez Türkiye-Irak Ortak Planlama Grubu Bağdat'ta toplanıyor. 17 Nisan'daki toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz ve Iraklı mevkidaşı Muhammed Hüseyin Bahr'ul-Ulum başkanlık edecek.
Yılmaz, ziyaret kapsamında Bağdat ve Erbil'de üst düzeyli temaslarda bulunacak. Görüşmelerde iki ülke ilişkilerini olumlu bir gündem temelinde ve kurumsal bir çerçevede ilerletme yönündeki karşılıklı iradenin teyit edilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'ı ziyaretlerinde imzalanan anlaşmaların onay ve yürürlük süreçleri ile kurulan/kurulması öngörülen ortak mekanizmalarda gelinen aşamanın ele alınması öngörülüyor.
-Peki bu görüşmelerde Ankara'dan hangi mesajlar iletilecek?
Bakan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye'nin Irak'taki istikrar ve güvenlik ortamının muhafazasına atfettiği önemi vurgulayacak. İsrail'in bölgedeki saldırganlığının ve Suriye'deki gelişmelerin Irak'ı olumsuz etkilememesi için Sudani hükümetinin sarf ettiği çabaların Türkiye tarafından desteklendiğini dile getirecek.
Yılmaz, Türkiye'nin PKK'nın resmen terör örgütü ilan edilerek Irak topraklarından tamamen tasfiye edilmesi beklentisini yineleyecek. Görüşmelerde ayrıca stratejik öneme sahip olan Kalkınma Yolu Projesine hız kazandırılması için gereken adımlar istişare edilecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Time dergisi açıkladı: İşte yılın en etkili 100 ismi!
Çarpıcı iddia: İsrail İran'ı vuracaktı, Trump reddetti! Gantz: ABD ile Orta Doğu’yu değiştirme vakti geldi!
Uzayda Yaşamın Şimdiye Kadarki En Güçlü Kanıtı Bulundu! Dünya’dan Yaklaşık 9 Kat Büyük Kütleye Sahip…
Sır görüşmenin perde arkası! Çözüm Davud’un yolunda değil...
ABD-Çin tarife restleşmesinde yeni gelişme: ‘Yüzde 245’ tehdidi geldi!