Türkiye ile ABD arasında "oyunu değiştiren" IŞİD anlaşması
İncirlik ve Diyarbakır'daki üsler Amerikan savaş uçaklarının ve insansız hava araçlarının kullanımına açıldı. New York Times gazetesine konuşan üst düzey Amerikalı bir yetkili, mutabakatı "oyunun kurallarını değiştiren bir anlaşma" olarak niteledi. Artık Amerikan uçakları Suriye üzerinde daha uzun süre kalabilecek, daha sık saldırı düzenleyebilecek.
Türkiye Amerika'ya üslerini kullanma izni verdi. Amerikalı yetkililere göre bu, oyunun kurallarını değiştirecek kadar büyük bir hamle.
ABD ve Türkiye arasında 7-8 Temmuz'da Ankara'da yapılan üst düzeyli toplantılarda varılan prensip anlaşma Erdoğan ve Obama arasındaki son telefon konuşmasının ardından yürürlüğe girdi. New York Times gazetesine konuşan üst düzey Amerikalı bir yetkiliye göre Amerikan savaş uçakları ve insansız hava araçları IŞİD'i vurmak için sadece Adana'daki İncirlik üssünü değil Diyarbakır'daki üssü de kullanabilecek.
Yetkili o mutabakat için "oyunun kurallarını değiştiren bir anlaşma" yorumunu yapıyor. Koalisyon uçakları şu ana kadar IŞİD'e karşı hava operasyonu düzenlemek için ABD'nin Irak, Kuveyt, Ürdün'deki üsleri ve körfezdeki savaş gemilerinden kalkıyordu. Şimdi elde edilecek coğrafi yakınlıkla daha sık bombardıman yapılabilecek. Üstelik uçaklar yakıt ikmali yapmadan Suriye üzerinde daha fazla kalabilecek, daha fazla ve ayrıntılı istihbarat toplayabilecek. İstihbarat üzerine yapılan harekatlarda reaksiyon süresi kısalacak.
Peki Türkiye'yi bu kararı almaya iten şey neydi? Yetkili, Türkiye'nin kararının arkasında yatan gelişmenin, IŞİD'in Türkiye'deki son saldırıları olduğunu öne sürdü. NATO yetkilisine göre aylardır devam eden sıkı bir pazarlık süreci de vardı. Obama hükümetinden yetkililere göre Amerika bu kapsamda, Suriye'ye gitmek isteyen yabancı savaşçıların Türkiye'ye gelmesini engellemek için daha fazla çaba sarfedecek. Bu konuda aralarında Almanya, Fransa ve İngiltere'nin de aralarında olduğu Avrupalı ülkelerle işbirliği güçlendirilecek.
Ve Türkiye'nin bugüne kadar üslerin açılmasına karşı sürdüğü önkoşul: Suriye üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması. Obama'nın IŞİD'e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi general John Allen'a göre uçuşa yasak bölge anlaşma sırasında gündeme gelmedi. Peki Türkiye bu tutumundan neden vazgeçti? Bir başka Amerikalı yetkiliye göre "IŞİD saldırısı, Türklerin uçuşa yasak bölgeyi ön koşul olarak gündemde tutma ısrarından vazgeçirdi".
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 bin yıl sonra ulu kurtlar yeniden hayatta! Nesli tükenmişti… Bilim insanları detayları açıkladı
Piyasalar kıpkırmızı! Trump ne yapmaya çalışıyor? Yunus Paksoy yazdı
HABER... Hayalleri suya düştü: Netanyahu'ya soğuk duş
İsrail terörü hız kesmiyor! 70 yaşındaki Filistinliyi döverek öldürdüler
Dünyanın en zengin şehirleri listesi belli oldu! Raporda Türkiye detayı: 40 bin 200 dolar milyoneri var…