Türkiye gelir adaletsizliğinde üçüncü ülke
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'ndan (OECD) gelir eşitsizliği uyarısı geldi. Örgüte göre dünyada gelir eşitsizliği rekor seviyeye ulaştı. En zengin yüzde 10'un geliri, en yoksul yüzde 10'un gelirinin neredeyse 10 katı. Türkiye ise gelir dağılımında en adaletsiz üçüncü ülke.
Dünyada gelir eşitsizliği rekor kırdı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) 2015 görünüm raporunu açıkladı. Bugün 34 üyesi bulunan OECD bölgesinde, toplumun en zengin yüzde 10'unun geliri, en yoksul yüzde 10'unun gelirinin neredeyse 10 katına ulaştı. 1980'lerde yüzde 7.1, 2000'lerde yüzde 9.1 olan fark şimdi yüzde 9.6'ya gelmiş durumda. Bu şu ana kadar görülen en büyük uçurum.
Türkiye'de son 10 yılda yoksulluk azaldı
Eşitsizlik en çok gençleri vuruyor. 1980'lerde en çok emekliler yoksulluk tehdidi altındayken, bugün ibre gençler ve çocuklu ailelere dönmüş durumda. Bunda en büyük gerekçe yarı zamanlı veya geçici iş düzeni. Gençlerin yüzde 40'ı bu şekilde çalışıyor, geçici işte çalışanların yarısı 30 yaşının altında. Üstelik buradan kalıcı işe geçme yüzdeleri de düşük.
Bir diğer eşitsizlik, kadın istihdamıyla ilgili. Kadınların işe girme şansı erkeklere göre yüzde 16 az. Girdiklerinde de durum iç açıcı değil. Rapora göre, erkeklerden yüzde 15 daha az kazanıyorlar.
Peki Türkiye bu tablonun neresinde? Türkiye gelir eşitsizliğinde Meksika ve Şili'nin ardından üçüncü sırada geliyor. Türkiye'yi ABD ve İsrail takip ediyor.
Gelir dağılımı en adil ülkelerse Danimarka, Slovenya, Slovakya ve Norveç. OECD'ye göre Türkiye'de en zengin yüzde 10'luk kesim, en yoksul yüzde 10'luk kesimden 15.2 kat daha fazla kazanıyor.
Yoksulluk sınırı 3 bin 826 lira
Gelir adaletsizliği 2007 - 2011 yılları arasında artmış. Toplumun en zengin yüzde 10'luk bölümü toplam gelirin 31,7'sini, en yoksul yüzde 10'u ise toplam gelirin ancak yüzde 2.1'ini alıyor. Türkiye'de çocukların yüzde 28.4'ü, gençlerin yüzde 16.2'si yoksulluk sınırında.
46 bin kişi ayda 71 liradan az gelirle yaşıyor
Peki adaletsizliği gidermek için çare ne? Rapora göre, daha çok güvenli iş olanağı, eğitimde yatırım, verginin adil olarak topluma geri dağıtılması.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD'de herkesin aklındaki soru: İkinci 6 Ocak yaşanır mı?
HABER || CNN salıncak eyaletlerde sandık çıkış anketi yaptı! KİM ÖNDE?
Binlerce Kuzey Kore askeri Rusya'ya gitmişti... Savaşın merkezine yerleştirildiler
İspanya'da sel felaketi! Bilanço ağırlaşıyor
Kuzey Kore’den sonra İran… Lavrov duyurdu! Moskova ve Tahran’dan ‘kapsamlı’ anlaşma planı: Savunma da dahil olacak…