hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tiananmen Olayları'nın 31. yılı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKCNN TÜRK

    Çin 1989 yılında, Tiananmen Meydanı'nda gerçekleşen kanlı olaylarla sarsıldı. Peki, bu yıl 31. yıl dönümüne giren ve hayatını kaybedenlerin sayısının tam olarak bilinmediği müdahalenin sebebi neydi? Detaylar inceleme haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yolsuzluk, kayırmacılık ve yanlış ekonomi yönetimine karşı barışçıl yollarla başlayan ancak kanlı biten Tiananmen Meydanı Olayları'nın 31. yılı...

    15 MAYIS'TA ÖĞRENCİLER SÜRESİZ AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

    Çin'in 1980'li yıllarda ekonomik olarak dar boğaza girmesi ve enflasyonun yüzde 30'dan fazla artmasına, iktidardaki Komünist Parti'nin insan hakları ihlalleri ve baskıları da eklenince ülkedeki birçok kesim ayaklandı. 15 Nisan 1989'da Çin Komünist Partisi'nin reformcu lideri Hu Yaobang'ın partiden ihraç edilmesi ve kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi, iktidara olan öfkeyi arttırdı.

    Demokrasi yanlısı aktivistler, başkent Pekin’in merkezinde bulunan Tiananmen Meydanı'na akın etti. Daha fazla özgürlük, insan hakları, anayasa ve ekonomik alanlarda reform talebiyle haftalar süren gösteriler düzenledi. 18-21 Nisan'da katılımcıların arttığı protestoların başını, üniversite öğrencileri çekiyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sovyetler Birliği lideri Gorbaçov, 15 Mayıs'ta Çin'i ziyaret etmeye hazırlanırken Tiananmen'deki öğrenciler, 13 Mayıs'ta süresiz açlık grevine başladı.

    1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ TIANANMEN MEYDANI'NI DOLDURDU

    Tarihler 17 Mayıs 1989'u gösterdiğinde ise Tiananmen Meydanı'nda yaklaşık 1 aydır düzenlenen protestolara işçiler ve aydın kesimden büyük bir destek geldi.

    Meydanı dolduran 1 milyondan fazla gösterici, siyasal özgürlüklerin gevşetilmesi amacıyla yürüyüşe geçti. Bu dev destek gösteriler için de bir dönüm noktasıydı.

    ASKERLER SİVİLLERE ÇAPRAZ ATEŞ AÇTI

    Pekin'deki protestolardan ilham alan demokrasi yanlısı eylemler kısa sürede, ülke genelinde 400 kente yayıldı. Başlarda gösterilere müdahale etmeyen pekin yönetimi 20 Mayıs'ta sıkıyönetim ilan etti. Birlikler, Pekin merkeze doğru ilerlerken askerlere, sivillere ateş etmemeleri emredildi.

    Pekin gösterileri, yabancı güçlerin manipüle ettiği "devrim karşıtı isyan" olarak niteledi. 4 Haziran 1989 günü, Tiananmen Meydanı'ndaki kalabalığı dağıtması için 200 bin asker görevlendirildi. Barışçıl gösterileri noktayan da bu baskın oldu. Sivillere ateş etmeme emri kaldırıldı, askerler göstericilere çapraz ateş açtı.

    YABANCI KAYNAKLARA GÖRE ÖLÜM 3 İLA 10 BİN ARASINDA

    Tarihinin en kanlı olaylarından biri olan müdahalede bilanço hiçbir zaman kesin olarak bilinmedi. Çin yönetimi sadece 23 kişinin hayatını kaybettiğini açıklasa da Kızılhaç 2 bin kişinin öldüğünü, yabancı kaynaklar ise öldürülen sivil sayısının 3 ila 10 bin civarında olduğunu belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYLEMCİLERE HEDEF GÖZETMEDEN ATEŞ AÇILDI

    Görgü tanığı yabancı gazeteciler, müdahale eden askerlerin gerçek mermilerin yanı sıra çok sayıda göstericiyi de tanklarla ezdiğini kaydetti. Kanlı baskında binlerce kişi de yaralandı.

    TANKIN ÖNÜNDE DURAN PROTESTOCUNUN AKIBETİ BİLİNMİYOR

    Gerçek ölü sayısı gibi olayların sembolü haline gelen bazı kişilerin akıbeti hakkında da hiçbir şey bilinmiyor. 5 Haziran günü önce tankın üzerine çıkıp askerlerle konuşan, daha sonra ise elindeki alışveriş tankların önünde kendini siper eden protestocunun akıbeti ise sır olarak kalmaya devam ediyor. İki gösterici tarafından tankların önünden uzaklaştırılan kişinin Tayvan'a kaçtığı ya da halkın arasına karışarak kendini gizlediği iddialar arasında. Muhalif eylemcilerin büyük bir kısmı olay sırasında gözaltına alındı. Uzun yıllar hapis cezasına çarptırıldı. Bir kısmından ise bir daha haber alınamadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Katliamın üzerinden onlarca yıl geçmiş olsa da Çin hükümet yetkilileri Tiananmen Olayları'yla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor. Her yıl kanlı baskının yıl dönümü öncesinde pekin Tiananmen Meydanı'nda yoğun güvenlik önlemleri alınıyor. Deyim yerindeyse kuş uçurulmuyor.

    SOSYAL MEDYADA TIANANMEN İLETİLERİ SANSÜRLENİYOR

    Alınan önlemler yalnızca Tiananmen Meydanı ile de sınırlı kalmıyor. Sosyal medya ve mesajlaşma platformlarında, içinde "Tiananmen" geçen tüm kelime ve iletiler sansürleniyor.

    Çin anakarasında Tiananmen ile ilgili tüm anmalar yasaklansa da özerk bölgeler Hong Kong ve Tayvan'da Tiananmen kurbanlarını anmaları sürüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow