hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teröristler Suriye'den nasıl sızdı?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısına ilişkin açıklamasında, "Saldırının Suriye'den sızma şeklinde gerçekleştiğini öğrenmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı. Teröristler Suriye'den nasıl sızdı? Detayları Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın detayları şu ifadelerle aktardı;

    Irak sınırı aşağı yukarı 120’ye yakın kalekollarla büyük ihtimalle kontrol altına alındı. Gara’daki vurulan noktalar baktığımızda mağaralar içerisinde saklanır vaziyetteler. Fakat Irak’ta çok yakın bir karakol ve reaksiyon kuvveti kurduk. Eskiden biz görevdeyken Cizre’yi, Nusaybin’i ve Hakkari’yi basabiliyordu. Şimdi Türkiye yaklaşık 30 km’lik bir hatla büyük ihtimalle Kandil’e kadar olan bu bölgeyi Irak’ta kontrol altına almış durumda. Ancak Suriye’de Arap Baharı’ndan sonra karşımıza çıkan manzara son derece farklı.

    Neden farklı?

    Irak’ın bölünmesinde önemli noktalar var. Bir 1991 harekâtı, iki Çevik Gücünün burayı havadan üçe bölmesi ve üç ‘siz çıkın buraya devlet kuracağız’ diyerek buradaki PKK’ya yer açılması. Dikkat edin burada Suriye’deki PKK grubu buraya taşındı. Kandil bölgesine taşındı ve buraya onlara yer açıtılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelinen noktada Türkiye, büyük diplomatik hareket ile hem Irak hem Bağdat yönetimi ile model oluşturarak yüzde 70’in üzerinde garantiye aldı. Yine de sızma her zaman olabilir. Çok zor bir coğrafya ve karşı taraftan istihbarat alıyorlar. Büyük devletlerden ve bunun kim olduğu belli.

    Zaho bölgesindeki bu dağlık bölgeden itibaren irtifa düşüyor. Nereye kadar? Amanos dağlarına kadar. Türkiye bu sınırın hemen hemen tamamını kapattı. Yüksek duvarlar yaptı. Hem önünden hem arkasından devriye oluşturdu. Bu devriyeler elektronik sitemlerle hem insana duyarlı sisteme ve radar sistemleri ile korunuyor. Fakat ABD ile yapmış olduğumuz anlaşmada zaho bölgesinden bir şekilde Fırat-Kalkan arasına kadar olan Münbiç dahil burayı bize bırakacaklardı. Bırakmadılar. Bırakmayınca PKK burada var.

    Son o sızmalardaki hadisede şunu gördük. Paramotor eğitimi veriliyor. Şimdi biz duvarla kapatınca nereden geçecek?  Üstten, havadan geçmesi gerekiyor. Bu paramotor kolay kolay kullanılamaz. Bunun eğitimi var. Bu silahı kim getirdi bunu? Kanada malı olduğu ortaya çıktı. Bu eğitimi Amerikan subayları veriyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow