Tarihi zirveye tanıklık eden 'ateşkes ve barış' köyü: Panmunjom
Güney ve Kuzey Kore liderlerinin yıllar sonra gerçekleştirdiği tarihi buluşmanın ev sahibi, Panmumjom köyü. İki lider, askerden arındırılmış bölgede bir araya geldi. Bölge, bugüne dek ateşkes yada barış köyü olarak anıldı. iki liderin sınırda attığı küçük ancak dev adımla, yine sıfatının hakkını verdi.
Panmunjom, 65 yıl sonra ilk kez bir Kuzey Kore liderinin Güney Kore topraklarına adım attığı tarihi zirvenin ev sahibi köy. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'u iki ülke sınırında yer alan askerden arındırılmış bölgede karşıladı. Tarihi anın fotoğrafı orada çekildi. Kumluk alan Kuzey Kore tarafı. Çakıllı yer ise Güney Kore. İki lider tokalaşıyor. Arkada ise Güney Kore'nin Freedom House binası.
Önce Kim Jong-un Güney Kore tarafına geçti, ardından Moon Jae-in'den Kuzey'e geçmesini istedi. O da bu isteği geri çevirmedi. Kim Jong-un o tarihi adım için, "Alt tarafı 200 metre ama bu aşamaya gelmek 11 yılımızı aldı" dedi.
İki lider el sıkıştığı sırada Güney Kore tarafında onlarca gazeteci vardı. Kuzey Kore topraklarında ise yalnızca birkaç foto muhabiri o anı görüntüledi.
Tarihi zirveye ev sahipliği yapan, 1953'te Kore Savaşı'nı aslında bitiren ateşkesin imzalandığı Panmunjom sınır kapısı, 'barış köyü' olarak biliniyor. Panmunjom'daki ortak güvenlik bölgesi, Güney Kore'nin başkenti Seul'a 60 kilometre, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'a da 210 kilometre uzaklıkta. Bu terkedilmiş köyde, iki Kore arasında sıcak hat olarak bilinen Kızılhaç Derneği'nin 1971 yılında kurulmuş bir ofisi var. Köy, ayrıca Moon ve Kim'in bir araya gelerek görüşmelerini yaptığı 'barış evi'ne de ev sahipliği yapıyor. Bölge, Kuzey ve Güney Kore ile Birleşmiş Milletler'in ortak askeri güçleri tarafından yönetiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ABD Başkanlık Seçimlerinde Kritik Salıncak Eyaletler: Salıncak Eyaletler Nedir?
ABD bugün sandığa gidiyor: Seçim sonuçları ne zaman, saat kaçta belli olur?
ABD son seçim anketi! Amerika seçimleri kaç gün sürüyor? Amerika seçim sistemi hakkında bilgiler!
İspanya'da sel felaketi: Siyasi tartışmalar başladı
ABD başkanını nasıl seçiyor? En fazla oyu alsa bile seçimi kaybedebilir: İşte sandık sisteminin işleyişi…