Taliban'dan kadınlara silahlı müdahale
Taliban 20 yılın ardından başkent Kabil'e girerek ülkede tam kontrolü ele geçirmişti. Taliban'ın gelişiyle en büyük tartışmalardan biri de kadın haklarına yönelikti. Taliban'ın Kabil'e girişinin birinci yılında, başkentte yine kadınların eylemi vardı. Taliban üyeleri, kadınlara ellerindeki silahlarla havaya ateş açarak grubu dağıttı.,
Afganistan'ın başkenti Kabil'de Taliban, "iş ve özgürlük' isteyen kadınlara böyle müdahale etti. Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınları çalışma hayatından büyük oranda uzaklaştırmış ve kız çocuklarının okula gitme haklarını ellerinden almıştı. Bu neden son bir yıldır protestolarının sürdüren Afganlar ise bir kez daha sokaktaydı. Yaklaşık 40 kadın, "ekmek, iş ve özgürlük" sloganları attı. Kabil'de Eğitim Bakanlığı önünde toplanan kadınlara Taliban militanları müdahale etti.
Taliban geçen yıl yönetimi ele geçirmesinin ardından, 1996-2001 yıllarına kıyasla İslami kuralları daha gevşeterek uygulama ve kadın haklarını tanıma konusunda uluslararası tanınma ve ülkenin dondurulan servetinin serbest bırakılması talebiyle taahhütte bulunmuştu. Ancak o tarihten bu yana kadınlara yönelik birçok kısıtlama hayata geçirildi. On binlerce kız çocuğu orta okul eğitiminden mahrum edildi, kamuda göveli kadınların işlerine geri dönmesi engellendi. İşi bilen, eğitimli personel eksikliği dolayısıyla işten atamadıkları kadınlar için de yerlerine erkek akrabalarını önermeleri istendi.
Kadınların uzun seyahatlerde ve uçakta tek başına yolculuk yapması yasaklandı. Ayrıca kadınların halka açık park ve bahçelerde erkeklerden ayrı şekilde yalnızca kendilerine ayrılan yerlerde dolaşmasına izin veriliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Jeff Bezos ve Lauren Sanchez Evleniyor! Hollywood Yıldızları Akın Edecek: Bir Kent Alarmda...
Oval Ofis’teki görüşmede büyük aksilik! Meloni devreye girdi…
Ukrayna’da Paskalya ateşkesi: Barış için fırsat mı, stratejik hamle mi? Dikkat çeken analiz...
-
Papa Françesko'nun Gündemi: Türkiye!
Meloni, Trump’ı ikna edebilecek mi? Gözler Beyaz Saray’daki görüşmede…