Suudi Arabistan- İran gerilimi neleri sarsacak?
Ortadoğu'nun önde gelen iki gücü Suudi Arabistan ve İran arasındaki depremin artçıları Suriye, Yemen krizleri, Suudi Arabistan içindeki Şiiler'in tepkisi ve petrol fiyatlarını da etkileyecek gibi duruyor.
İki ezeli düşman, Sünni Suudi Arabistan ve Şii İran arasındaki gerilimin ateşi sadece düştüğü yeri değil çevresini de yakacak gibi görünüyor. Riyad ve Tahran arasındaki kırılmanın bölgedeki ilk etkisi Suriye meselesi üzerinde.
Suudi Arabistan muhaliflerin en büyük destekçisi, İran da Esad rejiminden bir an olsun desteğini çekmedi. İlişkilerin kesilmesinin üzerinden 24 saat bile geçmeden Suriye muhalefetini safını belli etti. En güçlü gruplardan Ceyş El İslam Suudiler'in diplomatik hamlesini övdü. Tahranı da Ortadoğu'daki istikrar ve güvenliği tehdit etmekle suçladı.
İran'da Suudi Arabistan konsolosluğu ateşe verildi
Suudi Arabistan İran ile tüm ilişkileri kesti!
Bu gerilimin 25 Ocak'ta Suriye muhalefetiyle rejimini bir araya getirmesi planlanan Cenevre 3 toplantısına olumsuz yansıması da bir risk bu noktada.
Ve bir diğer ihtilaflı konu Yemen. Mart ayında Suudi Arabistan, İran destekli Şii husilere karşı Yemen'de operasyon başlatmış, aylar süren saldırıların ardından aralık ortasında taraflar masaya oturmuş ve ateşkes kararı almıştı. Ancak o ateşkes de Şii din adamının idam edildiği gün yani 2 Ocak'ta bozuldu. Riyad ateşkesin resmen bittiğini duyurdu.
Aynı kırılganlık Suudi Arabistan'ın içinde de var. Şii nüfusun yaşadığı bölgelerde Sünni yönetime olan tepki daha da pekişmiş durumda. Şiiler protestolar için sokaklara döküldü. Şii bölgelerinden katiften bir ölüm haber geldi bile. Devriye gezen bir polis aracına düzenlenen saldırıda olay yerindeki bir sivil hayatını kaybetti.
Ve tüm dünyanın aklındaki soru; Bu kriz petrol fiyatlarına nasıl yansır?
Petrol ihraç eden ülkeler örgütü OPEC'in iki üyesi arasında yaşanan gerilim nedeniyle uzmanlar kaygılı. Suudi petrolünün büyük bölümü Şiiler tarafından kontrol edilen doğu eyaletinden geliyor.
Şii- Sünni hattındaki gerilimin daha da artması petrol rotalarına müdahaleyle sonuçlanırsa olumsuz senaryolar gündeme gelebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Slovakya Başbakanı Fico, Rusya Devlet Başkanı Putin'le gaz sevkiyatını görüştü
Netanyahu, "dünya düzeni için bir tehdit" diyerek yeni hedefini duyurdu: Şiddetli bir harekat başlatacağız!
DSÖ'den Gazze için 'endişe verici' açıklama: Hayatları tehlike altında
Hamaney'den dikkat çeken açıklama: İran'ın vekil güce ihtiyacı yok
SON DAKİKA! Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Şam'da Ahmed eş-Şera ile bir araya geldi